Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udomitelji

Važno je znati kako djecu sa traumama uvjeriti da su važna

udomitelji
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
28.05.2013.
u 14:34

U Karlovačkoj je županiji oko 100 udomiteljskih obitelji, ali potrebe za tim oblikom brige o mališanima, sve su veće

Kako razumjeti i pomoći djeci koja iz obitelji iz kojih nose traumatska iskustvo, dolaze u novu sredinu, u udomiteljsku obitelj, bila je jedna od tema radionica koje su za udomiteljske obitelji organizirali karlovački Centar za socijalnu skrb u suradnji sa Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Predavanja su održana za obitelji koje prihvaćaju djecu i mlade iz Karlovačke, ali i Sisačko-moslavačke, Istarske, te Primorsko - goranske županije.

 – Želja nam je upoznati udomiteljske obitelji, te one koje to žele postati, sa svime što im taj posao donosi. Naime, sve su veće potrebe za smještanje mladih izvan institucija, a najpogodniji model za to je upravo odlazak u udomiteljske obitelji koje mogu udomiti djeci od tri mjeseca, pa do punoljetnosti - objasnila je Višnja Malinar, ravnateljica karlovačkog Centra za socijalnu skrb.

Na području Karlovca, Vojnića, Ozlja ima oko 50-tak udomiteljskih obitelji, ali u čitavoj županiji ih je 100-tinjak. Želja je nadležnih da se što više obitelji uključi u taj vid brige za mlade o čemu je govorila Nada Mijatović, predstavnica ministarstva.

 –Potrebe udomiteljske djece su velike, njima, ali i obitelji koja ih prima, treba dati veliku podršku, s njima mora raditi psiholog. Djeca dolaze iz obitelji u kojima su doživjela razne traume, agresivna iskustva, bila su seksualizirana, često ne znanju iskazati svoje emocije, tuguju za obitelji. Te je osjećaje potrebno razumjeti, znati se nositi sa njima, i što je najvažnije, znati toj djeci razbiti mišljenje da nikome do njih nije stalo- kazala je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba koja je o toj temi govorila predstavnicima udomiteljskih obitelji.

Tvrdi da jedna i druga strana u Hrvatskoj, unatoč trudu, još uvijek nemaju dovoljnu podršku. U SAD-u, kaže, i obitelj i dijete imaju svog psihologa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije