Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dinko bogdanić

Važnija im je bila moja seksualnost nego umjetnost

dinko bogdanić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
28.06.2014.
u 11:48

Mislio sam podmetnuti leđa jer što će biti ako dva mjeseca nema čovjeka koji će potpisivati plaće, račune? No, mediokriteti drže pozicije i ne žele da im se dokaže da ne znaju posao

Nisam ni uvrijeđen ni razočaran. Kad je zasjedalo Gradsko vijeće Splita na kojem su raspravljali o meni, bio sam u Zagrebu. Moja majka slavila je 90. rođendan, čak je zaplesala valcer. Nisam htio pokvariti taj dan njoj, bratu, nećacima – kazao nam je na početku razgovora Dinko Bogdanić, ravnatelj splitskog Baleta, kojeg splitski vijećnici nisu izabrali za v. d. intendanta HNK Split. Neki su tvrdili da nema dovoljnu naobrazbu.

– Zagreb, Pittsburgh, München, Hamburg, Zagreb, Split. Četrdeset i šest godina rada u baletu. Nijedan poslije mene s dva fakulteta neće imati to znanje i iskustvo. Najviše znanja stekao sam radeći s najvećim pedagozima baletnog svijeta, koreografima, baletnim majstorima. Bila je velika čast u Münchenu biti prvi solist. Nitko me nikad nije pitao za diplomu. Bilo je: uđite u dvoranu i pokažite što znate! To su kazališne kuće u koje su dolazili naši plesači na audiciju, ali nisu bili talentirani i nisu položili ispit. U našem poslu jednostavno je ovako: možete imati akademiju, ali ako ne plešete vrhunski, sve je uzalud – objašnjava Bogdanić. Naglašava da ne želi biti intendant ni voditi HNK Split nego biti umjetnički vođa baletnog ansambla.

– Mislio sam podmetnuti leđa da bi zaposlenici HNK Split imali kontinuitet kad Bilić ode 1. srpnja. Pred nama je Splitsko ljeto, radionice za operu, balet, dramske predstave. Ako dva mjeseca nema čovjeka koji će potpisivati plaće, račune, što će biti? Nije mi ni na kraj pameti biti intendant. No neki vijećnici krivo su informirani. Od “druge strane”. To je hrvatska zavist – kaže Bogdanić. Žao mu je što su u Gradskom vijeću razgovarali o njemu a da ga ne poznaju, njegovu umjetnost, kamoli njegov privatni život.

– Nikad te ljude nisam upoznao pa ne mogu o njima ništa loše reći, ali me čudi da su se uhvatili moje privatnosti. Govorili su o meni kao osobi, a ne o umjetniku, čovjeku koji je podigao nivo baleta s minimalnim troškovima. No ne želim se spustiti na razinu osoba koje su razgovarale o meni, a ne o teatru. Nisu shvatili koja je problematika biranja v. d. intendanta koji po Statutu ne mora imati VSS. Nisu uopće razgovarali o mojim kvalitetama. Samo ih pitam: koju ste zadnju moju predstavu vidjeli i zašto slušate pulene koji vam šalju telefonske poruke – mirno će Bogdanić.

Žalosna je činjenica što su vijećnici razgovarali o mojoj seksualnoj opredijeljenosti. A vjerujem da su to sve vrlo pošteni, oženjeni, moralni ljudi. U Splitu sam odlično primljen. Zbog svog privatnog života nemam ama baš nikakvih problema. Bilo bi, međutim, lijepo da se u Hrvatskoj usvoji Zakon o životnom partnerstvu koji je usvojilo više od pola zemalja u Europi. Činjenica je da te ljude kod nas još uvijek čudno gledaju. Zašto ljudi ne mogu biti različiti? Zato što možda većina nema individualnost – dodaje Bogdanić. Bogdanić zahvaljuje onima koji su prepoznali njegovu stručnost, poglavito gradonačelniku i predsjednici Kazališnog vijeća.

– No neki su bili instruirani od doušnika ljubomornih na moju spretnost, znanje, namjere, ideje. Kako drugačije protumačiti nego kao zavist i jal činjenicu da vas u inozemstvu cijene, a doma ne?! – napominje Dinko Bogdanić. Podsjeća da je zaposlenik HNK Split, da ne naplaćuje dnevnice, da je osim Don Quijotea sve baletne predstave darovao. U dvorani je od 9 do 18 sati, sa svojim ansamblom.

>>Odbili Bogdanića za intendanta zbog seksualne orijentacije?

– Da je samo netko od vijećnika pročitao moj životopis i pokušao shvatiti čime se bavim, bilo bi drugačije – upozorava. Politika ga ne zanima, ali žao mu je što se politika upliće u umjetnost. Kaže da su iza njega pravi kazališni ljudi.

– Imam potporu prijatelja iz Zagreba, Splićana, pjevača, glumaca, umjetnika. Kruna na mojoj glavi još stoji! Zaslužio sam je radom i poštenjem. Nisam kupio diplomu – ističe i poručuje da neće dati gušta neznalicama. Tvrdi kako nije problem u Splićanima i kako Split nije grad slučaj. Problem je cijela Hrvatska.

Mediokriteti drže pozicije, ne žele da im se dokaže da ne znaju posao. Politika nam o svemu odlučuje. To nije dobro. Izvan pameti je da Gradsko vijeće odlučuje o intendantu. Treba provesti natječaj, ali zadnju odluku mora donijeti ministar kulture – smatra Bogdanić. Kad Tonči Bilić 1. srpnja ode, i on će mandat ravnatelja Baleta staviti na raspolaganje.

– Split je imao kulturu oduvijek. Problem je u tome što se promijenila struktura stanovnika koji pokazuju interes za neke druge stvari, a ne za umjetnost. I ja volim balun. Samo što su prije siromašni igrali za bogate, a sad bogati igraju za siromašne – zaključuje Bogdanić.

Komentara 11

AL
Alkana
11:55 28.06.2014.

E Bogdaniću, najlakše je sada reći da te nisu prihvatili zbog "seksualne orjentacije". To uvijek prolazi! A zaboravlja se da nema naobrazbe, da je toliko narcisoidan i incidentan da se posvađao gotovo sa svima u svojoj struci i da nema nikakve preporuke za upravljanje - druga je stvar njegovo baletno umijeće, ali to nije u ovom slučaju dovoljno.

VI
vječna.istina
12:08 28.06.2014.

čovječe, da budeš baletan ne treba ti diploma (zato si priznat po svijetu), ali naravno da ti treba ako želiš biti intendant HNK! i to nema nikakve veze s tvojom seksualnošću! zato ne dižite afere tamo gdje ih nema i ne povezujte sve s imaginarnom diskriminacijom gay osoba.

NE
Neba
14:43 28.06.2014.

Pazi ovo, kruna mu nije pala s glave, kraljici...Poremeceni ego bez pokrica...Nemas skole i to ti je, mos plesat do mile volje. Sramota da je to skoro proslo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije