Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonija pod vodom

Vatrogasci spašavali "zarobljene" građane, uništeni vrtovi i polja

poplava
Autori: sl/VLM, bg, vm/VLM, zb, ljm
31.05.2010.
u 17:00

Rijeka Orljava noćas u ponoć dosegla je 502 cm što je najveći vodostaj ikad izmjeren.

Zbog izlijevanja rijeke Orljave kod Orljavca za prometovanje je zatvorena državna cesta od Pleternice prema Pakracu te lokalna cesta Bučje - Poloj. Na pakračkom području zatvorena je županijska cesta Brezine - Janja Lipa zbog izlijevanja rijeke Bjele.

>>Žena ostala zatrpana nakon što se brdo srušilo na njenu kuću

Rijeka Orljava kod Pleternice noćas u ponoć dosegla je 502 cm što je najveći vodostaj ikada izmjeren. Vrlo je visoka i Londža na pleterničkom području, kao i Ilova koja se razlila po pleterničkom naselju Ivanindvor. Poplavljen je veći broj kuća, a stanovnici su cijelu noć preseljavali stoku u druge dijelove grada ili okolna
naselja. U Požeštini je još vrlo teška situacija: u općini Čaglin ima poplavljenih cesta i kuća u naseljima Migalovci, Zdenkovac i Knežci. Tijekom prijepodneva trebao bi biti probijen nasip Londže kod Zarilca kako bi se ''oslobodilo'' korito rijeke što bi omogućilo povlačenje vode iz naseljenih područja Pleternice. Obilne kiše u Požeštini izazvale su kaos. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave za slivno područje Orljava - Londža.

Voda je prodrla u trošnu kuću nepokretne 82-godišnje Anice Blažević u Vidovcima pa je privremeni smještaj našla u požeškoj bolnici. Vatrogasci su je na nosilima iznijeli kroz prozor. U Vidovcima se, naime, opet izlio potok Pakao, čije uređenje priječi jedan mještanin jer za nekoliko voćki, koje bi trebalo porušiti, traži previše novca.

Dvaput više oborina
– Voda prijeti i drugim kućama i nije mi jasno kako svi mi ovisimo o volji jednog čovjeka – kaže Marija Mršić, kći Anice Blažević.

– U svibnju je pala 141 litra vode na četvorni metar, dva puta više od mjesečnog prosjeka i nije čudo što su se mnogi putni kanali izlili – kaže Miroslav Taborski, voditelj VGI Orljava - Londža u Požegi. Poplavljen je i nedavno obnovljeni dio Jelačićeve ulice u Pleternici. Bujica s obližnjeg brda donosi mulj i kamenje te plavi neke vrtove.

– Prije nije bilo problema, a sada su zatrpali duboki kanal kraj stare škole, stavili uske cijevi i cestu nakosili na pogrešnu stranu. Krumpir i vrt su mi skroz zamuljeni, ako se ovo ponovi, preorat ću sam cestu i postaviti vreće – ogorčen je Dragan Rezo. Komunalac svakodnevno čisti ulicu od kamenja kako bi se njome moglo prometovati, a u HC-u kažu kako će se problem riješiti kada se rekonstruira cijela ulica.

Nabujala Dobra prijeti rušenjem mosta u Gornjim Priselcima
Nabujala Dobra odlomila je dijelove nosive konstrukcije starog dotrajalog mosta preko rijeke Dobre u Gornjim Priselcima nedaleko od Ozlja. Most se nakrivio, a voda je već prekrila dio nekadašnjeg voznog traka. Kako vodostaj i dalje raste, postoji opasnost da se odlome i veći dijelovi stare dotrajale konstrukcije ili cijeli most. Kad bi se to dogodilo, u opasnosti od rušenja bio bi betonski most koji se nalazi nizvodno na Dobri, ali i svi drugi mostovi na Kupi nizvodno od ušća.

O opasnosti od rušenja mosta u Gornjim Priselcima ujutro su izviješteni i Centar 112 i PU karlovačka. Iz Centra 112 rečeno je da su informaciju odmah proslijedili stručnim službama u Hrvatskim vodama.

- Vezano uz most u Gornjim Priselcima učinit ćemo sve da žitelji budu sigurni - rekla je Tamara Grčić, glasnogovornica PU karlovačke.

Visoka Dobra poplavila je i sve prilazne ceste naselju. Zbog toga su od noćas svi žitelji Priselaca u blokadi, a ni djeca nisu otišla na nastavu.

- Rano ujutro uspio sam se probiti od svoje kuće kroz šumu kako bih došao na posao. No djeca su ostala kod kuće i s ljudima u školi dogovoreno je da neće ni pokušavati kombijem se probiti do naših kuća. Strašno je da i sada, u 21. stoljeću živimo u ovakvoj izlolaciji i da za svake veće kiše budemo odsječeni od svijeta. Zbog vode su djeca iz škole ove godine izostala petnaestak dana. S druge strane naše molbe i vapaje ne čuje nitko - ogorčen je Marijan Guštin iz Gornjih Priselaca.

Stari dotrajali most preko Dobre već je godinama zatvoren za sav, pa čak i pješački promet. Alternativne pravce koji su probijeni kroz šumu voda također poplavljuje. I kad voda nije visoka, alternativne ceste mnogi, pogotovo žene i djeca ne koriste zbog straha od prolaska šumom. Obećanja iz Grada Karlovca da će se ti problemi riješiti još uvijek se nisu pomakla s mrtve točke. Žitelji Priselaca upozoravaju da to nije ni realno, jer će za sve trebati puno novca, a šumske ceste prolaze dijelom i preko privatnog zemljišta. No novi most, koji žitelji ovog kraja žele, nitko nije spreman graditi.

Komentara 20

Avatar sebastian
sebastian
01:20 01.06.2010.

Kako bi bilo da se svake godine pomalo nesto poduzme protiv tih voda, izgradnja kanalizacije, izradnja drenaze itd.

DU
Deleted user
09:13 01.06.2010.

a sad nema ronka i lucića da pomognu ugroženima bolje im je da i nedolaze jer bi mogla koja lopata ili štijača završit nekom preko leđa

DU
Deleted user
09:11 01.06.2010.

bitno da se plaćaju kojekakvi doprinosi za vode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije