Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristali uštedjeti

'Vatrogasac Barroso' u Ateni: Grci će morati manje ići liječnicima

barroso
Reuters/PIXSELL
26.07.2012.
u 17:05

Programom ušteda planirano je daljnje rezanje mirovina i ograničenje najveće mirovine na 2200 eura

Grčka je pred izlaznim vratima europske monetarne unije, a očajnički pokušaj da ih se ipak zadrži u eurozoni došao je od predsjednika Europske komisije Manuela Barrosa. Šef EK-a u četvrtak se ukazao u Ateni, prvi put od lipnja 2009. kada se još nije bila razbuktala dužnička kriza u toj zemlji. Barroso je, dakle, u žarište europske dužničke krize došao nakon više od tri godine i sada igra ulogu “vatrogasca”, u vrijeme kad se većina zemalja eurozone već priprema za izlazak Grčke iz zajedničke valute.

Trojkaši češljaju

Barroso je u Atenu stigao u četvrtak popodne dok financijski inspektori iz MMF-a, EU i Europske središnje banke – Trojke – češljaju grčke javne financije, posljednji put prije nego što će početkom rujna dati svoju konačnu ocjenu ispunjava li Grčka obećanja i provodi li reforme, na što se obvezala da bi dobila paket pomoći težak 130 milijardi eura. Prema izjavama ljudi iz Bruxellesa koji su upoznati s dosadašnjim nalazima Trojke, čini se da bi Atena u rujnu mogla ostati bez zadnje tranše iz drugog paketa pomoći, odnosno bez 31 milijarde eura, što bi državu gurnulo u bankrot. Tada Atena više ne bi mogla isplaćivati mirovine i plaće za javne službenike i morala bi napustiti eurozonu i vratiti se drahmi. Prvi cilj revizora Trojke jest utvrditi poduzima li Atena išta da do 2014. u proračunu uštedi 11,5 milijardi eura.

Grčki mediji javljaju da su premijer Antonis Samaras i ministar financija Ioannis Stournaras predstavnicima Trojke i Joseu Manuelu Barrosu u četvrtak predstavili na koji način žele uštedjeti 11,5 milijardi eura.

Odlikovali Barrosa

Najveće žrtve rezanja bit će umirovljenici i bolesni. Programom ušteda planirano je smanjenje mirovina i ograničenje najveće mirovine na 2200 eura. Ceh će platiti i oni koji često moraju ići liječniku. Ako posjeti liječniku premaše vrijednost od 1500 eura godišnje, osiguranik mora svaki dodatni posjet platiti 10 eura. Ako pak bude morao ostati u bolnici, pacijent će morati sam platiti 15 posto troškova boravka.

Trojki ove mjere sigurno neće biti dovoljne te će inzistirati na privatizaciji državnih kompanija i imovine. Možda će Barroso, koji je u lipnju 2009. u Ateni u parlamentu odlikovan zlatnom plaketom, ipak uspjeti uvjeriti Grke da su reforme nužne, što bi odobrovoljilo i stroge inspektore iz Trojke i omogućilo ostanak Grčke u eurozoni.

Komentara 74

HR
hrza
17:18 26.07.2012.

I ne samo to. Moraće manje jest i pit a na koncu i disat.Sve je ograničeno samo je ljudska glupost neograničena.

40
40godina
17:35 26.07.2012.

ajde glupi tehnokratu radije minjaj sistem.forsiraš divlji kapitalizam na uštrb sirotinje a znaš i sam da je to neodrživo.ja bi te probija nogon u guzicu ka i sve one šta kažu da je ovakvi kapitalizam dobar.

OB
-obrisani-
20:54 26.07.2012.

Jadničak sa slike nesme da ode u svoju domovinu jer će ga odmah uhapsiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije