Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPOHALNA KOLEKCIJA U utorak opet osvajamo broncu na nogometnom SP 1998.

'Vatreni' rasplamsali opću nogometomaniju

29.06.2009.
u 10:14

Zbirka reizdanja arhivskih brojeva Večernjaka danas nas podsjeća na broj tiskan 6. kolovoza 1995. godine, nakon što je u operaciji “Oluja” oslobođen Knin.

Blizu i zlato i - neodlazak
U utorak tiskamo zadnji broj “Epohalne kolekcije”. Vrijeme ćemo “vratiti” na nedjelju 12. srpnja 1998. godine. Doba je sveopće nogometomanije i veselja jer je Hrvatska pobjedom nad Nizozemskom sa 2:1 u Parizu osvojila brončanu medalju golovima Prosinečkog i Šukera, koji je time osigurao i naslov najboljeg strijelca prvenstva. Svi su dobro igrali, a posebice vratar Dražen Ladić koji je skidao zicer za zicerom sjajnih nizozemskih nogometaša.

Malo je nedostajalo da ovaj broj kolekcije nosi i datum od dana kasnije. Nakon vodstva od 1:0 na vidiku je bila i pobjeda protiv Francuske u polufinalu, no domaćini su preokrenuli rezultat. S druge strane, malo je nedostajalo i da ne odemo na mundijal, što bi se dogodilo da su u zadnjoj utakmici naše kvalifikacijske skupine Grci dobili Dance.

No, danski vratar Schmeihel i stative bile su na našoj strani, pa samo ipak ušli u dokvalifikacije gdje smo pod dosta sretnim okolnostima (neigranje Ševčenka u Zagrebu i gol Bokšića u pravo vrijeme) svladali vrlo jaku Ukrajinu, koja je kao Dinamo Kijev blistala u Ligi prvaka.

Na dočeku i Severina
Ćirini “sinovi” su nakon niza odličnih partija (ljepotica je 3:0 s Njemačkom u četvrtfinalu) osvojili brončanu medalju zlatnog sjaja. Sve je u znaku pothvata, pa se najavljuje velik doček na Trgu Francuske Republike u Zagrebu uz nastup Severine, koja odjevena u majicu “Hvala, vatreni” obećaje da će pjevati sa Šukerom.

Jasno, Večernjak ima toga dana i druge zanimljive sadržaje - za potrošenu struju poduzeća HEP-u duguju milijardu kuna, “Glumina” s blokiranim računom traži kupce po svijetu, “Miss Slavonije i Baranje” je Anđa Marić. Prilog “Spektar” ima članke o viagri u Zagrebu i 20 tona zlatnih poluga Kraljevine Jugoslavije. “Kulturni obzor” donosi intervju s hrvatskim germanistom svjetskoga glasa prof. dr. Viktorom Žmegačem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije