Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opreza nikad dosta

Vatreni crvi neugodno iznenadili kupače: Žena ga je nogom dotakla i završila na hitnoj

plaža
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
28.06.2020.
u 20:22

Dva dana zaredom jedan muškarac se išao kupati na istu plažu u jednoj uvali na srednjodalmatinskom otoku te je oba puta naišao na vatrene crve

Na jednom srednjodalmatinskom otoku uočeni su vatreni crvi. Dva dana zaredom jedan muškarac se išao kupati na istu plažu u jednoj uvali te je oba puta naišao na vatrene crve. 

- Mještani su me upozorili da ako se idem kupati da pripazim na vatrene crve. Samo su jučer u uvali gdje se kupam pronašli deset komada. Kako su mi rekli, jedna je žena nogom tek dotakla ovog crva, te je završila na hitnoj. Navodno su ovi crvi otrovniji od ribe pauka. Nisu baš mali i dobro se vide, no ove godine se u ovoj uvali doista razmnožili, u što sam se i sam uvjerio - kazao je čitatelj za Dalmacija Danas

Portal Priroda Hrvatske piše da je vatreni crv uglavnom dugačak od 5 do 10 centimetara te da ispod škrga izbijaju bijele hitinske čekinje koje su obično spuštene prema dolje. Ako crv osjeti da je u opasnosti, on čekinje raširi i poduže ih prema gore u obrambeni položaj. Spomenute čekinje su vrlo tanke i čvrste poput iglica te na sebi imaju otrov. Budući da vrhovi lako pucaju, otrov jako brzo prodire u tkivo grabežljivca ili pak neopreznog ronioca, a u ovom slučaju čak i kupača.

Jaka iritacija javlja se zbog otrova i manifestira se kao crvenilo i dugotrajan svrbež, a odatle i ime ove vrste. Kod osjetljivih osoba može zbog uboda nastati i kratkotrajna paraliza dijela tijela. U slučaju da vas ubode ovaj crv valjalo bi što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom pa ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Nakon toga na ubodeno mjesto treba staviti obloge namočene u alkohol i namazati ga antihistaminskom mašću. Ako su simptomi kod žrtve uboda teži tada treba potražiti liječničku pomoć.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
20:32 28.06.2020.

ozbiljne novine napišu na kojem otoku tako da upozore ljude, a ovaj članak ke čisti amaterizam i izmišljotina

AB
abokatstir
21:10 28.06.2020.

Da im je do turista i posla pokupili bi te crve, a ne da samo jadikuju i traže pomoć, a obogatili se na našem moru

IP
info_punkt
00:50 29.06.2020.

Ovog crva vidio sam samo jednom, u Šipanskoj luci. Bio je dug 20-tak cm i uzeo sam ga u kanticu, jer sam mislio da bi mogao biti dobar za ribolov. Onda sam na rivi pitao neke domaće koji su mi rekli da to bacim. Srećom nisam ga dirao prstima. Inače obitavaju tamo gdje je prilično prljavo more, zato i nisu naveli ime lokacije. Nije istina da je otrovniji od pauka, to je glupost. Izaziva jaku reakciju iritaciju kože, jak svrbež, a samo kod alergičnih osoba može doći do komplikacija (pa i anafilaktičkog šoka), dok je ubod pauka opasan za sve i ostavlja dugotrajne poslijedice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije