Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vatikan vjernicima: Udijelite!

Sveta Stolica uputila je u petak poziv vjernicima da pokažu svoju velikodušnost, ističući da je u "stalnim financijskim teškoćama", priopćio je Vatikan. Kardinali zaduženi za nadzor financija Svete Stolice i države Vatikana izrazili su nadu u "stanovito poboljšanje", unatoč "općim i stalnim teškoćama" u 2010., ističe Sveta Stolica u priopćenju.
22. siječnja 2010. u 17:35 11 komentara 4 prikaza
vat
Foto: afp

Sveta Stolica uputila je u petak poziv vjernicima da pokažu svoju velikodušnost, ističući da je u "stalnim financijskim teškoćama", priopćio je Vatikan.
Kardinali zaduženi za nadzor financija Svete Stolice i države Vatikana izrazili su nadu u "stanovito poboljšanje", unatoč "općim i stalnim teškoćama" u 2010., ističe Sveta Stolica u priopćenju.

Kardinali koji su se u srijedu i u četvrtak sastali pod predsjedanjem državnog tajnika Tarcisia Bertonea istaknuli su "pastoralnu potrebu da privuku veću pozornost vjernika prema crkvenim ustrojima koji pružaju opće usluge".
Godine 2008. Sveta Stolica (djelatnosti pape i kongregacija) uspjela je zadržati deficit na 900 tisuća eura, a u prethodnoj je on iznosio 9.000.000 eura.
No vatikanska država (kurija i dikasteriji, muzeji, vatikanska glasila i drugo) koju je zahvatila svjetska gospodarska kriza, završila je 2008. s dugom od 15 milijuna eura.
Novčani prilozi vjernika papi (takozvani novčić svetoga Petra) u 2008. dosegnuli su 75,78 milijuna dolara, što je u laganom padu u odnosu na 2007. godinu.
Najveću novčanu pomoć izdvojili su američki katolici, a zatim talijanski i njemački, a s obzirom na broj katolika, sustižu ih Južna Koreja i Japan.
Financijski podaci za 2009. bit će objavljeni na ljeto.

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • alapača:

    Ora et labora, Deus adest sine mora! Ko radi, ne boji se gladi. Pomozi si sam pa će ti i Bog pomoći.

  • -obrisani-:

    Tko želi može dati, tko ne želi ne tjera ga se .... Prema tome ...MIR!

  • -obrisani-:

    Udijelite i meni koju kunu raćun u HPB 3201234283 ne stidite se !