Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vatikan sprema udarac Međugorju, Gospina ukazanja neće se priznati?

Posljednjih mjeseci međugorsko pitanje više se puta spominjalo i postalo je sve kontroverznije. Krajem rujna biskup Ratko Perić, pod čijom je jurisdikcijom Međugorje, objavio je više dokumenata u kojima uz ostalo poručuje vjernicima i svećenicima da se "ne ponašaju kao da su 'ukazanja' priznata i dostojna vjere".
09. listopada 2009. u 11:54 40 komentara 683 prikaza
međugorje
Foto: Arhiv VL

Čini se da je težak udarac Međugorju u pripremi. Vatikan će objaviti nove upute o navodnim Gospinim ukazanjima u Međugorju. Sarajevski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić doći će, kako je osobno najavio, u studenome u Rim na razgovore o "fenomenu Međugorje". Prema onome što se naslućuje u Rimu, Vatikan bi mogao potvrditi mišljenje kardinala Puljića, kao i mostarskog biskupa Ratka Perića kako nema razloga za priznavanje  Gospinih ukazanja u Međugorju.

Posljednjih mjeseci međugorsko pitanje više se puta spominjalo i postalo je sve kontroverznije. Krajem rujna biskup Ratko Perić, pod čijom je jurisdikcijom Međugorje, objavio je više dokumenata u kojima uz ostalo poručuje vjernicima i svećenicima da se "ne ponašaju kao da su 'ukazanja' priznata i dostojna vjere". 

Perić je zabranio održavanje obreda, konferencija i slavlja u Međugorju ako ih on osobno nije odobrio, zabranio je svako spominjanje navodnih ukazanja, poruka i vidjelica u dokumentima i liturgijama. U srpnju je papa Benedikt XVI. prihvatio prelazak sa svećeničkog na laički status Tomislavu Vlašiću, bivšem duhovnom savjetniku "vidjelica", nakon što je o njegovu ponašanju istragu provela Kongregacija za nauk vjere.

Sveta Stolica do kraja godine trebala bi objaviti službeno priopćenje o Međugorju, izjavio je kardinal Puljić agenciji Reuters.

- Očekujemo nove upute na tu temu. Mislim da nećemo morati dugo čekati. Držim kako bi te upute trebale stići do kraja godine, premda to još nije jasno. U studenome idem u Rim raspraviti to pitanje - izjavio je Puljić.

U Međugorje svake godine dođe više milijuna hodočasnika otkako je 1981. počeo fenomen navodnih Gospinih ukazanja, koja se, kako izjavljuju "vidjelice", nastavljaju. Ne samo što izjavljuju kako im se Gospa ukazuje, već "vidjelice" govore i što im je navodno Gospa poručila. Crkveni vrh, i lokalni, i onaj u Vatikanu, uvijek je bio skeptičan prema "međugorskom fenomenu", posebno zato što "vidjelice" tvrde kako se ukazanja ponavljaju, što znači da se dosad Gospa navodnim vidjelicama ukazala oko 40.000 puta.

Bez obzira na popularnost koju Međugorje ima u svijetu kao mjesto za hodočašćenje, lokalna Crkva je i dalje skeptična. Perić je proteklih mjeseci čak zatražio da se smanji aktivnost onih koji promiču Međugorje kao Gospino svetište.

U Vatikanu procjenjuju kako ni bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Josip Ratzinger, dok je bio na tome položaju i sada kao papa, kao ni papinski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, koji je bio tajnikom u Kongregaciji za nauk vjere, nikada nisu pokazali "entuzijazam za Međugorje". Zbog toga se procjenjuje kako će upute za Međugorje o kojima govori Puljić biti još restriktivnije.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • atz:

    naivnost nema granica... kada ljudi shvate da im zapravo samo vade novac onda je već kasno. bravo hamiclar!

  • Seth:

    Pa naravno da neće!! Nije Vatikan neka idijotska organizacija...

  • tania:

    A ne znam.... nisam religiozna ali sam se tamo osjećala jako jako dobro i smireno. Sad, s čim to ima veze ne znam, ali za mene će to biti i ostati posebno mjesto.