Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta Stolica

Vatikan: Seksualno nasilje nad maloljetnicima je zločin

Trg svetog Petra
16.05.2011.
u 14:20

Crkva mora surađivati s građanskim vlastima u slučajevima u kojima su svećenici zlostavljali djecu

RIM – Vatikan poziva biskupe cijelog svijeta na suradnju s građanskim vlastima u slučajevima u kojima su svećenici zlostavljali djecu, stoji u pismu Kongregacije za nauk vjere koje je danas predstavljeno novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici. Istodobno se poziva biskupske konferencije da do svibnja 2012. priprema smjernice za ophođenje u slučajevima pedofilije svećenika i redovnika.

„Seksualno zlostavljanje maloljetnika nije samo kanonski zločin, nego je i kazneno djelo koje procesuirai i građanski sud. Bez obzira na tošto su odnosi s građanskim vlastima različiti u pojedinim državama, važno je s njima surađivati u okvirima obostranih ovlasti“, stoji u pismu Kongregacije za nauk vjere.

Biskupi moraju surađivati s građanskim vlastima ne samo u slučajevima svećeničke pedofilije, nego i kada su zločin seksualnog zlostavljanja djece počinili i laici i druge osobe koje djeluju unutar crkvenih ustanova. Vatikan preporučuje biskupima i da odmah ograniče djelovanje svećenika osumnjičenog za pedofiliju, premda drži da su u načelu svi nevini do konačne presude.

Dakako, biskupi moraju posebnu pažnju posvetiti žrtvama svećenika pedofila.

Ključne riječi

Komentara 9

DR
drugTitoforever
15:20 16.05.2011.

Okruzeni smo zlocincima em u vladi, em u ekonomiji, em u crkvi.... Crkvu treba pod hitno zakonom zabraniti, a svecenike i ine na Goli otok. I gotovo.

OB
-obrisani-
15:42 16.05.2011.

I kaže : „Seksualno zlostavljanje maloljetnika nije samo kanonski zločin, nego je i kazneno djelo koje procesuirai i građanski sud. Bez obzira na tošto su odnosi s građanskim vlastima različiti u pojedinim državama, važno je s njima surađivati u okvirimaa obostranih ovlasti“, stoji u pismu Kongregacije za nauk vjere.“ Ajde ovaj puta nisu čekali pola milenija da nešto razjasne, zadivljen sam brzinom kojom su reagirali.

DU
Deleted user
14:54 16.05.2011.

Hahahaha, ako vam pohapse svećenike moraćete da uvezete pravoslavne popove ali onda će te morati da čuvate žene umjesto djece :)))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije