Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA

Vatikan protiv zakona o kažnjavanju negatora holokausta

vat
AFP
19.10.2010.
u 12:06

Negirati holokaust užasan je i sramotan čin, ali nije oportuno donijeti zakon kojim bi se kažnjavalo negacioniste, piše list Svete Stolice Osservatore Romano.

Negirati holokaust je užasan i sramotan čin, ali nije oportuno donijeti zakon kojim bi se kažnjavalo negacioniste, piše list Svete Stolice Osservatore Romano, koji na taj način ulazi u raspravu o prijedlogu donošenja zakona kojim bi se kažnjavalo osobe zbog mišljenja da nije bilo pokolja Židova u nacističkoj Njemačkoj. Nakon sve većeg broja negacionističkih internetskih stranica, pa i nastave u jednoj talijanskoj školi gdje je nastavnik negirao postojanje holokausta, a na sveučilištu u Teramu profesor Claudio Moffa tijekom lekcije o shoahu kazao da ne postoji ni jedan Hitlerov dokument po kojem je donesena odluka o istrebljenju svih Židova, neki talijanski političari predložili su donošenje zakona o zabrani negiranja holokausta.

- Zakonom kažnjavati one koji negiraju shoah nije ispravan put. Negiranje holokausta strašan je i sramotan čin, ali nije ispravno ni zakonom kažnjavati negacioniste - drži Vatikan.

"Povijest nije istinita na osnovu zakona" naslov je teksta u vatikanskom glasilu. Ne smije se zakonom utvrditi povijesna istina. Dapače, tako što bi bilo kontraproduktivno.

 - U demokraciji cenzura nije ispravno sredstvo i ona pretvara u mučenika onoga koji se o nju spotakne - objašnjava Osservatore Romano. Vatikansko glasilo citira i članak Davida Bidussa koji je u biltenu talijanske židovske zajednice L’Unione informa napisao da zakon o negacionizmu ne bi bio inteligentan ni dugotrajan izbor, jer ne bi pomogao u stvaranju mišljenja kao ni u sazrijevanju građanske savjesti.

Italija ima potrebu, drži predstavnik Židovske zajednice, učenjem povijesti na ozbiljan i argumentiran način pozvati na raspravu i razmišljanja o povijesnim događajima. Nisu potrebni zakoni kojima bi se povećao broj mučenika - drži Bidussa, a prenosi vatikansko glasilo. Židov, povjesničar Sergio Luzzatto kaže da je negacionizam kulturološko i društveno zlo pa ga je pogrešno zakonom pretvarati u kazneno djelo.

U Austriji, Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj negiranje holokausta kazneno je djelo. U Izraelu, Španjolskoj i Portugalu kazneno je djelo negiranje svakog genocida. U Švedskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj i drugim zemljama doneseni su protunegacionistički zakoni. Ujedinjeni su narodi 2007., na osnovi prijedloga SAD-a, donijeli rezoluciju kojom se osuđuje negacionizam. Za protunegacionističke zakone povjesničari negacionisti kažu da se njima ograničava slobodu misli.

 

Ključne riječi

Komentara 43

OB
-obrisani-
15:19 19.10.2010.

Jeste li znali ???????????????????????????????????????????? Ako ste u Njemackoj optuzeni za antisemitizam ( 15,000 Nijemaca je osudjeno za negiranje ili umanjivanje \"holocausta\") ne mozete se na sudu braniti ISTINOM.Dakle istina jednostavno NIJE obranbeni dokaz !!!

OB
-obrisani-
14:43 20.10.2010.

Jos o ICK.............................................................. Evidencija ICK navodi prave uzroke smrti u radnim logorima “ U kaoticnim uvjetima u Njemackoj poslije invazije i u zadnjim mjesecima rata ,logori nisu imali hranu i glad i bolesti unistavaju veliki broj ljudi. Njemacka vlada saljealje 1/2/1945 poziv za pomoc ICK-u, po jedan delegat ima pravo boravka u svakom logoru(svez.III,str.83) ICK jasno kaze da je nedostatak hrane uzrokovan barbarskim zracnim bombardiranjem od strane Saveznika.ICK salje protestno pismo 15/3/1944 (Inter Arma Caritas,str. 78). Listopada /2/1944 ICK salje notu Njemackoj vladi u kojoj upozorava na potpunu propast transportacije i nadolazecu veliku glad. Kao i VATIKANSKI poslanici sa kojima je ICK blisko suradjivao oni kazu kako je tifus odnio velike zrtve i zbog nedostatka zidovskih doktora koji su bili na istocnom frontu(svez.I,str204)…moj .op. 150,000 Zidova se borilo na Hitlerovoj strani… O famoznim tusevima izvjestaj ICK kaze” Ne samo kupaonice, nego i sve instalacije za kupanje ,tusiranje i pranje vesa su bile pregledavane od delegata. Cesto su primoravali administraciju da instalacije popravljaju i povecaju(svez.III ,str.594)Nisu svi Zidovi bili internirani.(150.000 se borilo u nacistickim postrojbama)Mnogo ih je bilo slobodno(pod odredjenim uvjetima)(svez.III, Red Cross Report-“Jewish Civilian Population”). “ Ne samo da je veliki broj od europskih 3 milijuna Zidova uspjeo izbjeci odvodjenje u logore, nego je i emigracija Zidova trajala cijelo vrijeme rata , vecinom preko Madjarske ,Rumunjske i Turske(svez.I,str.645)” Do Ozujka 1944 Zidovi koji su imali vizu za odlazak u Palestinu bili su slobodni otici cak i poslije smjene Horthyjeve vlade (kao pokusaja uspostavljanja mira sa SSSR jos uvijek je bila dozvoljena emigracija. U tri volumena na 1650 stranica nema niti jedne jedine rijeci o namjernom unistavanju Zidova niti plinskim komorama. ICK nije nikad klasificirao Jasenovac( relativno malen radni logor) kao KONCENTRACIIJSKI LOGOR. Ako se nemoze vjerovati Internacionalnom Crvenom Krizu i neutralnoj Svicarskoj , kome se moze??? Komunistima i cetnicima,kapitalistickoj bandi i masonima??? 1940 Staljin i komunisticka banda streljaju 12,000 poljskih oficira u Katynskoj sumi i krivicu svaljuju na Hitlera ( boze sto sve nisu njemu pripisali, poveci broj Nijemaca je bio sudjen u Nurenbergu za taj cionisticko-komunisticki zlocin i 7 streljano). Njemacka je 1943 pronasla stratiste i poziva INTERNACIONALNI Crveni Kriz i poljski Crveni Kriz da provedu istragu. Medju istrazivacima bio je i poznati hrvatski lijecnik i vodeci kriminolog svog vremena Dr. Edvard Miloslavic, koji je predavao medicinu u Zagrebu.

OB
-obrisani-
14:45 19.10.2010.

A tko to negira holocaust ??????????????????????????????? Ja ,naprimjer,nikad nisam negirao ukrajinski i armenski holocaust,holocaust Indijanaca i australskih domorodaca, holocaust crnackih robova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije