Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJESTO UKAZANJA

Vatikan preuzima upravljanje Međugorjem?

međugorje
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
14.11.2013.
u 07:39

Preuzimanjem Međugorja Sveta bi Stolica ograničila djelovanje mostarskog biskupa

Sveta Stolica vjerojatno će putem apostolskog izaslanika na sebe preuzeti upravljanje i nadzor pastorala hodočasnika Međugorja, piše Vatican Insider. To znači određeno ograničavanje nadležnosti mostarskog biskupa nad međugorskom župom, a polazi od pisma koje je glede stajališta prema Međugorju i navodnom vidjeocu Ivanu Dragičeviću uputio apostolski nuncij u Washingtonu mons. Carlo Maria Viganò Američkoj biskupskoj konferenciji 21. listopada uime pročelnika Kongregacije za nauk vjere nadbiskupa Gerharda Ludwiga Müllera.

To pismo ne znači odbacivanje priznavanja navodnih Gospinih ukazanja u tom hercegovačkom mjestu, već jednostavno da još nije ništa službeno prihvaćeno. Jedina službena izjava Crkve o navodnim međugorskim Gospinim ukazanjima je ona bivše Jugoslavenske biskupske konferencije iz 1991. godine i nje se treba pridržavati. Osim toga, sadašnje vatikansko pismo mnogo je blaže od onoga koje su svojedobno glede međugorskog fenomena upotrijebili Pavao Žanić i Ratko Perić, mostarski biskupi pod čiju biskupiju spada župa međugorska. Pismo koje je Sveta Stolica uputila američkim biskupima samo je potvrda dosadašnjeg stava prema svim navodnim ukazanjima Gospe. Vatikan nije zabranio odlazak vjernika u Međugorje, već samo odlaske koje bi organizirala Crkva.

Da izjava tadašnjih biskupa bivše Jugoslavije okupljenih u Zadru nije konačna, dokaz je i što je 2010. godine papa Benedikt XVI. osnovao međunarodnu komisiju za analizu međugorskog fenomena kojoj je na čelu kardinal Camillo Ruini. Hrvatski katolici, piše Vatican Insider, smatraju Gospine poruke ključnima za oslobađanje od komunizma i za spas Hrvatske od srbijanske agresije.

“Proročanstva Kraljice mira, koja se vidjelicama ukazala prvi put 25. lipnja 1981., deset godina prije početka rata u bivšoj Jugoslaviji” važna su za mnoge hrvatske katolike. Crkva je po običaju oprezna, no proteklih desetljeća u Međugorju došlo je i do brojnih preobraćenja koja Crkva ne može zanemariti.

Komentara 39

AS
asi2013
11:43 14.11.2013.

Ne znam zašto bi Lurd ili neko drugo svetište bili manje vjerodostojniji od Međugorja. Tu se okupljaju milijuni, lijeće mnogi, a najviše nalaze svoj duhovni mir milijuni ljudi. To je ujedno mjesto gdje obitavaju katolici Hrvati i ono je najprijee njihov gradić, koji je u sastavu države BiH, ništa više ili manje nego je Republika Srpska i Federacija. Nema prava Federacija, koja je većinski islamska, trovati postojanje ovog svetišta i nametati svoju volju, ili zakone. Već se je davno vidjela njena objektivnost na Hrvatski narod. Neka se ne igraju vatrom. Oćito je da oni nisu ni malo sretni, što Hrvati tu obitavaju!!!!!

PR
Pratitelj
08:16 14.11.2013.

DA LI se piše odvojeno, a inaće taj izraz i nije prikladan za hrvatski jezik. Pitanje bi trebalo početi s JE LI, ali to objašnjava i pozadinu sadržaja pitanja!!!

DU
Deleted user
07:56 14.11.2013.

zašto je ovaj napis u rubrici hrvatska?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije