Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kremlj zadovoljan

Vatikan pokušao objasniti: Raste bijes u Ukrajini zbog papinog spominjanja ruskog imperijalizma

Papa Franjo posjetio Portugal - 1. dan
ABACA/ABACA
29.08.2023.
u 12:31

Papa Franjo u prošlotjednom govoru nije namjeravao veličati ruski imperijalizam kada se pozivao na careve koji su proširili Rusko carstvo, priopćio je u utorak Vatikan, nakon što je Ukrajina kritizirala njegove izjave, a Kremlj je u utorak izrazio zadovoljstvo zbog Papinih riječi.

Papa Franjo je rekao ruskim mladima, nakon pročitanog govora u petak, da imaju na umu da su nasljednici careva poput Petra I. i Katarine II. Dvoje monarha proširilo je rusko carstvo u 17. i 18. stoljeću, među ostalim osvajajući dijelove Ukrajine, a predsjednik Vladimir Putin pozvao se na njihovo naslijeđe opravdavajući svoju invaziju i aneksiju ukrajinskog teritorija prošle godine.

"Papa je namjeravao potaknuti mlade ljude da čuvaju i promiču sve ono što je pozitivno u velikoj ruskoj kulturnoj i duhovnoj baštini, a nikako ne veličati imperijalističku logiku i vladajuće osobe, (koje je) spomenuo kako bi ukazao na neka povijesna referentna razdoblja", rekao je glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni u priopćenju.

VEZANI ČLANCI 

Kijev je kazao da su Papine riječi u video obraćanju uživo katoličkoj mladeži okupljenoj u Sankt Peterburgu za "duboko žaljenje". Kremlj je u utorak pohvalio riječi pape Franje, rekavši da ruska država ima bogato naslijeđe i da je dobro što papa poznaje rusku povijest.

"Ono što (ruska) država, aktivističke skupine, školski i sveučilišni profesori sada rade jest prenošenje te baštine našoj mladosti, podsjećajući ih na nju", rekao je Peskov. "Činjenica da Papa zvuči u skladu s tim naporima je vrlo, vrlo zadovoljavajuća."

VIDEO Putin neće prisustvovati Prigožinovom sprovodu

 

Komentara 58

BA
bavovna
13:35 29.08.2023.

papa je reagirao katastrofalno! ako već zbog neutralne uloge crkve nije želio osuđivati rusku agresiju na Ukrajinu, onda se trebao solidarizirati sa žrtvom Ukrajinom, a ne praviti se kao da rusija nema veze s užasnim krvoprolićem koje se događa u Ukrajini, isključivo zbog rusije!

PE
perun
13:44 29.08.2023.

papi bi bilo bolje da ne komentira ništa o ratu kojeg uopće ne razumije kao niti geopolitičke posljedice izjava koje daje

SY
Syndrom
13:59 29.08.2023.

Vatikan svako malo mora "objašnjavati" izjave pape. pametnije bi mu bilo da šuti, manju bi štetu napravio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije