Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENZACIJA

Vatikan po prvi put izlaže stoljetnu dokumetaciju iz tajnih arhiva

Vatikan
Archivo Secreto Vaticano
26.12.2011.
u 17:01

Najatraktivnija pisma i državnički spisi, koje su neki od povijesno najvažnijih vladara kroz stoljeća razmjenjivali sa službenim Vatikanom, odabrani su povodom 400-godišnjice osnivanja tajnog arhiva u današnjoj formi

Stotinjak dokumenata neprocjenjive vrijednosti koji se stoljećima čuvaju u vatikanskim tajnim arhivima bit će dato na uvid rimskoj javnosti od veljače 2012. godine, izvijestio je Daily Telegraph.

Riječ je dokumentima koji od 8. stoljeća do modernih dana svjedoče o najvažnijim događajima koji su mijenjali tok povijesti i krojili sliku svijeta poput svjedočanstava vitezova templara, Martina Luthera, Henrika VIII. i njegove kćeri Marije I.Tudor.

Najatraktivnija pisma i državnički spisi, koje su neki od povijesno najvažnijih vladara kroz stoljeća razmjenjivali sa službenim Vatikanom, odabrani su povodom 400-godišnjice osnivanja tajnog arhiva u današnjoj formi. Šira javnost će ih prvi put, a vjerojatno i posljednji, moći detaljno proučiti na izložbi ''Lux in arcana: Otkrivanje svetog vatikanskog arhiva'' koja će u rimskom muzeju Kapitolin biti otvorena do kraja rujna sljedeće godine.

Po završetku izlaganja, vrijedna građa vratit će se u Apostolske palače gdje se, u unutrašnjosti vatikanskog bunkera, čuva u strogo kontroliranim klimatskim uvjetima na policama dugim preko 80 kilometara.

 

Ključne riječi

Komentara 29

IC
ice12
22:32 26.12.2011.

Eto malo je krvi u Nigeriji

Avatar Dančo
Dančo
10:52 27.12.2011.

oce i ovo objavit? http://www.bbc.co.uk/news/10407559

ST
stefff
18:58 26.12.2011.

.D,FV,.AM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije