Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vatikan objasnio Papin ponizni potez koji je mnoge iznenadio!

Sastanak dvojice najviših autoriteta civilne i crkvene vlasti Južnog Sudana u rezidenciji pape Franje nije bio "političko-diplomatski summit",
13. travnja 2019. u 09:32 8 komentara 993 prikaza
Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vrlo ponizna slika pape Franje, koji je u četvrtak kleknuo i poljubio stopala čelnicima južnog Sudana potez je koji valja razumijeti u "ozračju međusobna oprosta", objasnila je u petak Sveta Stolica na svom službenom portalu. 

Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana Nezabilježena gesta Papa šokirao sve prisutne - kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana

Sastanak dvojice najviših autoriteta civilne i crkvene vlasti Južnog Sudana u rezidenciji pape Franje nije bio "političko-diplomatski summit", piše u uvodniku Andrea Tornielli. 

Bilo je to "iskustvo molitve i zajedničkog promišljanja dvojice lidera, koji su potpisali mirovni sporazum, ali imaju teškoća u poštovanju tog sporazuma", navodi se. 

Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

"Počeli ste proces, neka se on dobro završi. Bit će među vama borbi, ali neka one ostanu u uredu; pred narodom primite se za ruke"", rekao je u četvrtak Papa nakon zajedničke molitve.

Zatim je kleknuo pred predsjednikom Republike Južnog Sudana Salvom Kiirom Mayarditom i pobunjeničkim vođom Riekom Macharom koji su bili zakleti neprijatelji, a danas trebaju vladati zajedno.

Papa Franjo Analiza Papa ni jednim slovom nije rekao mladima da prijave pohotne klerike

Papin čin dogodio se tjedan dana prije nego što će takvu gestu u crkvama diljem svijeta činiti svećenici u spomen na Posljednju večeru prema kršćanskoj tradiciji kada je Isus oprao noge apostolima što je čin poniznosti u služenju.

Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana
1 / 8
Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana

Najmlađa država na svijetu, Južni Sudan većinski je kršćanska zemlja, a neovisnost je stekla od Sudana 2011. nakon 22 godine rata. U prosincu 2013. u njoj je izbio građanski rat nastao zbog suparništva između Salve Kiira i Rieka Machara, iako su nekada bili saveznici u zajedničkoj borbi protiv Khartouma.

Obojica su u rujnu u Adis Abebi potpisali novi mirovni sporazum kojim se obvezuju podijeliti vlast i okončati pet godina građanskog rata s više od 380.000 života i više od četiri milijuna stanovnika izbjeglih i raseljenih. 

Papa je u četvrtak čestitao potpisnicima i izrazio nadu "da će neprijateljstva prestati kako bi primirje bilo poštovano".

 

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj