Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija iz Vatikana

Vatikan: Nije nam Mussolini platio nego država

papa benedikt
Reuters/Pixsell
23.01.2013.
u 12:45

Užasnut sam člankom iz Guardiana koji, čini mi se, dolazi od nekoga tko je među asteroidima. Te su stvari poznate već 80 godina. Nije otkriveno ništa novoga što se već nije znalo.

Britanski list Guardian „otkriva“ stvari znane već 80 godina, piše kao da se nalazi među asterodima, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Guardian piše kako su nekretnine od trgovine Bulgari u londonskoj ulici New Bond Street do zgrade u St. James’s Square, na uglu s Pall Mallom, u vlasništvu poduzeća koje se može povezati s Vatikanom.

List također iznosi kako im nitko nije htio iznijeti podatke o vlasništvu tih nekretnina, te otkriva i kako visokovrijedne nekretnine u vlasništvu Vatikana postoje i u Parizu. To vlasništvo nad nekretninama, iznosi Guardian, Vatikan je ostvario upotrebom više milijuna lira, čija bi današnja vrijednost bila 65 milijuna eura, dobivenih od Mussolinijeve vlade.

No da su čak trojica novinara potpisanih pod člankom u Guardianu pogledala na stranice Wikipedije i pročitala što piše o talijansko-vatikanskim sporazumima, onda bi vidjeli da nije Mussolini, nego je talijanska država platila Vatikanu obeštećenje, nakon potpisanog konkordata 1929. godine, za nekretnine koje je ujedinjena Italija oduzela Papinskoj državi 59 godina prije. Italija je 1870., nakon što su vojnici ušli u Rim, preuzela cijeli Apeninski poluotok, a Papa se povukao u Vatikan koji je nakon Lateranskog sporazuma postao državom. I na engleskom jeziku u Wikipediji (http://en.wikipedia.org/ wiki/Lateran_Treaty) piše kako je Italija platila Vatikanu 3,250.000 lira obeštećenja.

Guardian izvodi računicu kako je s kupnjom nekretnina Mussolinijevim novcem Vatikan sada u posjedu nekretnina vrijednih oko 650 milijuna eura. Otac Federico Lombardi komentirao je pisanje britanskog lista:

– Užasnut sam člankom iz Guardiana koji, čini mi se, dolazi od nekoga tko je među asteroidima. Te su stvari poznate već 80 godina. Nije otkriveno ništa novoga što se već nije znalo.

Lombardi je zatim preporučio čitanje knjige “Vatikanske financije” dekana vatikanista Bennya Laija, kome je novinarsku akreditaciju potpisao još tadašnji zamjenik državnog tajnika Giovanni Battista Montini, budući papa Pavao VI. Lombardi je dodao i kako Apsa (Amministrazione del patrimonio della Sede apostolica), odnosno Uprava vlasništva Apostolske stolice, ima posebnu sekciju za upravljanje nekretninama, a za nju nije točno da nije znana, kako drži Guardian, već ima i telefonski broj u vatikanskom telefonskom imeniku.

Taj ured upravlja vlasništvom nekretnina odakle dolaze sredstva Svetoj Stolici za održavanje svojih struktura. Novinari Guardiana pišu i kako se posebno istraživalo djelovanje rimskog odvjetnika Bernardina Nogare, koji je tada zastupao financijske interese Vatikana te osnivao mutne "offshore" firme koje su kontrolirale prljavi novac koji je Vatikan dobio od Mussolinija. Bilo je dovoljno otići na Google upisati ime Nogare i na stranici Wikipedije i na engleskome jeziku (http://en.wikipedia.org/wiki/ Bernardino_Nogara) bi vidjeli njegovu biografiju. Nogara je od 1929. do 1958. godine upravljao vatikanskom bankom. Da su pročitali knjigu “U ime Boga” svoga sunarodnjaka Davida Yallopa vidjeli bi u njoj i jedan od mnogih citata Nogare gdje kaže kako “mora imati slobodne ruke za ulaganje vatikanskog novca u cijelome svijetu”. Mogu se postavljati pitanja o tome je li bilo potrebno na taj način ulagati novce ili nije, ali da su ulagana na taj način zna se, kako kaže Lombardi, već 80 godina.

Komentara 2

CH
chemica
13:17 23.01.2013.

Mussolini je došao na vlast 1922. godine pa nije šija nego vrat. Nije Mussolini dao novac već država kojom je vladao. Hm. Pomalo zbunjujuće.

OB
-obrisani-
13:05 23.01.2013.

A gde je pečat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije