Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Vasiljević i Živanović optuženi zbog osnivanja logora smrti

vasiljevic
Arhiva VL
12.04.2011.
u 19:30

Žene su silovane u Stajićevu i Begejcima, muškarci mučeni i ubijani u Staroj Gradiški, Nišu, Mitrovici...

Protiv umirovljenog generala JNA Aleksandra Vasiljevića (72) i potpukovnika Miroslava Živanovića (61) Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku jučer je podignulo optužnicu zbog osnivanja logora u kojima su tijekom rata brojne žene silovane, a civili i ratni zarobljenici fizički i psihički zlostavljani.

Mučenje civila

Logori su bili na napuštenom poljoprivrednom imanju u okolici Begejaca, na napuštenoj farmi u Stajićevu, u Sremskoj Mitrovici (u dijelu tamošnjeg kazneno-popravnog doma) te u zatvorima u Nišu i Staroj Gradiški. U njih su dovođeni civili, među kojima je bilo djece, žena i maloljetnika, iz Osijeka, Vukovara, Karlovca, Slunja, Stare Gradiške, kao i drugih mjesta u Hrvatskoj.

Optužnica tereti i Vasiljevića i Živanovića da nisu poduzeli baš ništa kako bi olakšali život zatočenima, iako su znali da ih čuvari logora tuku drvenim i željeznim palicama, izvode na lažna strijeljanja, ispituju...

Od posljedica batinanja čuvara Ivice Vuletića i drugih nepoznatih osoba u Begejcima i Stajićevu umrli su Ivan Kamarela i Božo Kelava, Branko Koch, Ivan Kunac i Zlatko Brajer. Čuvar logora u Stajićevu, Slobodan Bačić svakodnevno je Ivanu Krznariću prislanjao nož pod vrat i prijetio ubojstvom, Đuru Tvorka izvukli su iz autobusa i pretukli do smrti... Ista stravična smrt u Sremskoj Mitrovici zadesila je Josipa Boldiša, Zlatka Cvitkovića, Damira Kiralja, Antuna Plivelića, Niku Šoljića i Ivana Švarka. U logoru u Staroj Gradiški nakon premlaćivanja pripadnici vojne policije ubili su Marijana Raužana.

Žene zatočene u Begejcima i Stajićevu čuvari logora svakodnevno su silovali i seksualno zlostavljali ne bi li i tako utjecali na psihičko slamanje zatočenih civila.

Iako je istraga protiv Vasiljevića i Živanovića već bila pokrenuta, nakon uhićenja Tihomira Purde hrvatski branitelji podnijeli su protiv njih kaznene prijave zbog iznuđivanja iskaza u srbijanskim logorima, pa je u siječnju istraga proširena i na taj dio.

Vasiljević vodio “Štit”

Uz ratne zločine, Vasiljević je hrvatskoj javnosti poznat i po tome što je vodio operaciju “Štit” u kojoj je KOS otkrio da se hrvatska vojska naoružava. Glavni suradnik bio mu je Vladimir Jagar koji je uspio montirati kameru u vrata ormara i snimiti sastanak svoga susjeda Martina Špegelja s Josipom Boljkovcem, Đurom Dečakom i Antunom Habijancem, a tu je snimku KOS i javno objavio.

Vasiljević je bio krunski svjedok na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu 2003. Tada je tvrdio da zna više slučajeva u kojima su hrvatske snage ubijale oficire JNA, pa je tada naveo i ubojstva u Bjelovaru.

Komentara 56

R7
rolf-77-55
00:56 13.04.2011.

Treba A.Vasiljevica i M.Zivanovica zatvoriti i SILOVATI u straznjicu barem 10 puta dnevno.Pustati na njih ZDRIJEPCE,PSE i druge zivotinje.Gurati im gumeni penis u straznjicu itd.Neka osjete na vlastitoj kozi to sto su radili drugim ljudima.

R7
rolf-77-55
00:57 13.04.2011.

FUJ prljava JUGOCETNICKA GAMAD!!!!!!!

DU
Deleted user
19:43 12.04.2011.

Nije fair odnosno mogli su počekati još 20 godina za dizanje optužnica. Guza bapske gaće žvače tako jako da više nije u pitanju, dignut će na befehl Vlade i optužnicu protiv Staljina, samo da prebrode petak i ostanu na vlasti. Vlast űber alles! Prodali su i državni teritorij s odgođenim plaćanjem, ali ih je panika obuzela što će biti u petak. Da ne bi bio dan za metak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije