Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Van s burze

Varteks u dokapitalizaciji, hitno mu treba svjež novac

Varaždin: Prosvjedna povorka radnika Varteksa stigla u centar grada
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/8
23.05.2024.
u 06:00

Varteks u ovoj godini planira prodaju dugotrajne imovine vrijedne 6,5 milijuna eura, čime bi se podmirile dospjele obveze i smanjio dug

Dioničari Varteksa iz Varaždina odlučili su da ta tekstilna tvrtka više neće biti izlistana na Zagrebačkoj burzi. Usvojena je i odluka o smanjenju temeljnog kapitala i dokapitalizaciji. Dosadašnji temeljni kapital od 6,7 milijuna eura smanjuje se na 301.601 euro i dijeli se na 28.889 redovnih dionica. Time će se, kako je obrazloženo dioničarima, omogućiti spajanje dionica radi pokrića gubitka iz prethodnih razdoblja. Idući korak bit će dokapitalizacija, povećanje temeljnog kapitala uplatama svježeg novca za koju su zainteresirani novi ulagatelji, tvrde u Varteksu.

Temeljni kapital moći će se povećati maksimalno za 2,5 milijuna eura. "Dokapitalizacijom će se stvorili preduvjeti za organski rast i osvajanje novih tržišta", navode u tvrtki kojoj je odnedavno na čelu Karlo Koprek kao član Uprave koji je zamijenio Jelenu Bošnjak, u koju radnici, kako su rekli, više nisu imali povjerenja.

"Odgađanje početka procesa restrukturiranja u smislu optimizacije postojeće razine duga nepovoljno bi se odrazilo na stabilnost i konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu, a posljedično i na kreiranje dodatnih vrijednosti za dioničare", ističu u Varteksu. Uprava i Nadzorni odbor smatraju da je oportuno i u najboljem interesu Varteksa da se povećanje temeljnog kapitala provede uplatama u novcu uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.

VEZANI ČLANCI: 

Upis novih dionica provodit će se u jednom krugu, a cijena po dionici bit će 10,44 eura. Rok za upis i uplatu dionica je 11. lipnja, odlučeno je na skupštini dioničara. Tvrtka se obvezala da će od dioničara koji su glasali protiv otkupiti dionice po cijeni od šest centi, koja je utvrđena elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice. Radnici Varteksa prekinuli su štrajk nakon što su dobili garanciju da će im minimalne plaće za ožujak isplatiti preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina. Zagrebačka burza, iz koje se miče Varteks, objavila je dokument koji je sastavilo društvo Marčinko i partneri, na temelju kojeg je procijenjena vrijednosti dionica Varteksa od šest centi. Varteks u ovoj godini, navodi se, planira prodaju dugotrajne imovine vrijedne 6,5 milijuna eura, čime bi se podmirile dospjele obveze i smanjio dug.

Prema elaboratu Varteks je na kraju prošle godine imao neto knjigovodstvenu vrijednost materijalne imovine 25,5 milijuna eura. Neto dug iznosio je nešto manje od 23 milijuna eura. Kako je objavljeno, dugoročne obveze Varteksa krajem ožujka iznosile su 10,4 milijuna eura, a kratkoročne 25,1 milijun eura. U elaboratu se navodi da je kompanija posljednjih desetak godina ubrzano gubila na snazi zbog pada prodaje i smanjenja profita, ali da tržišna strategija pruža priliku za ponovno uspostavljanje vodeće pozicije u modnoj i tekstilnoj industriji.

GALERIJA Prosvjed radnika Varteksa obilježen transparentima: 'Pokušajte živjeti od naše plaće'

Varaždin: Prosvjedna povorka radnika Varteksa stigla u centar grada
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije