Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varteks državi: Dug prebijte nekretninom

Osim vraćanja duga nekretninama, Varaždinci nude i ulazak u vlasništvo ili pak kombinaciju
31. kolovoza 2012. u 12:00 5 komentara 28 prikaza
'04.11.2009., Zagreb - Zoran Koscec, predsjednik Uprave Varteksa. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL

– Varteksu treba pomoć, a država se na to ne osvrće – rekao je predsjednik uprave varaždinske tvrtke Zoran Košćec u intervjuu Poslovnom dnevniku u kojem je poručio da odlazi iz tvrtke ako se uskoro ne riješi problem.

Bankama dužni 280 milijuna kuna

Varteksu za početak pod nogama gori zbog poreznog duga. Na listi poreznih dužnika stoji da kompanija duguje državi oko 104 milijuna kuna, uglavnom doprinosa, a u bilanci tvrtke zadnjeg dana lipnja evidentirana je obveza od 122 milijuna kuna prema državi. Uprava tekstilne tvrtke nudila je tri moguća rješenja tog problema, koji se veže i uz reprogram obveza prema bankama. Njima su dužni oko 280 milijuna kuna, što kroz kratkoročne, što kroz dugoročne kredite. U tri odvojena programa Varteks nudi namirenje dugova nekretninom ili ulaskom u vlasničku strukturu ili kombinaciju dvaju rješenja. U posljednje dvije godine više su puta bili u Ministarstvu financija, ali odluku o dogovoru nisu dobili. U Poreznoj upravi neslužbeno doznajemo da je Varteks podnio zahtjev za reprogram poreznog duga u oba natječajna kruga.

– Prvi put odbili smo zahtjev, jer nisu ispunjavali uvjete, a drugi zahtjev još se obrađuje – kazao nam je dobro obaviješteni poreznik. O namirenju nekretninama nismo dobili konkretan odgovor osim uopćenog stava da se takav oblik rješavanja poreznog duga može odobriti jedino u slučaju da je državnoj upravi potrebna nekretnina koju tvrtka nudi. S druge strane, iz Varteksa doznajemo da su Ministarstvu financija dostavili katalog nekretnina među kojima i one na najatraktivnijim položajima u raznim gradovima u državi.

Teška godina

Lanjsku je godinu Varteks završio s gubitkom od 60 milijuna kuna, a prvu polovicu godine s nešto manje od 30 milijuna kuna. Košćec je upozorio da se država prema tekstilnoj industriji odnosi nemarno, a treba pomoći. Prema paketu mjera koji predlaže, zaposlenost u tekstilu narasla bi na 47.000 do 2016., dok bi bez potpore države u industriji, koja većinom zapošljava žene, pala na jedva 16.000.

Tekstilna industrija 1988. zapošljavala je 130.000 radnika. Aktivni pristup države pomogao bi i Varteksu koji je zadržao sve strateške partnere u svijetu poput modnih kuća Versace i Boss, koji ga je nekoliko puta proglasio za najboljeg partnera. Postojeća strategija za tekstilnu industriju nije se provela do kraja pa se do sada ostvarilo samo 215 milijuna kuna od obećanih potpora od 627 milijuna te povoljnih kredita od 896 milijuna kuna. Umjesto obećana 442, Varteks je dobio 200 milijuna kuna, a pogodovane kredite s niskim kamatama nije dobio.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • InfoMan:

    Hrvatskim vladama NE TREBA industrija vec novac, i to pod hitno. Nema se vremena cekati godinama da se privreda pocme oporavljati jer tko ce to vrijeme placati lazne branitelje, uhljbljene, drzavne sluzbenike, podobne.....

  • InfoMan:

    Jedna stvar mi nije jasna. Nisu drzavi placali dace za zaposlene ljude. A zasto te sve ljude nisu jednostavno otpustili prije nego ih drzava unisti i napravi to isto. Sada, vise nema Varteksa ali ni nade za oporavak.

  • Miške 3:

    Da se nisu odnosili bahato prema kupcima (Engleska, stalni izvoz 7 milijuna Lstg) , krali i otimali na sve strane (osnivali robne kuče u Holywoodu), na rukovodeća mjesta postavljali osuđene lopove, trošili novce na nogomet kao na vlastitu promidžbu ( ... prikaži još!( Herjavec), otjerali stručnjake radi etnosa ( Obradović, Vučković), paktirali s Čehokom oko uništenja i preseljenja radi betonizacije grada - Varteks bi i dalje bio brend- a ne siromah . Sad će ovaj Košec pokloniti i Vartexovu zgradu na Jelačić Platzu ( viziju uz proviziju).