Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varteks drugu godinu zaredom s gubitkom od skoro 100 milijuna kn

Prošle je godine varaždinska tekstilna kompanija Varteks poslovala s gubitkom od 96, 7 milijuna kuna
06. travnja 2011. u 12:41 1 komentara 2 prikaza
'za varazdin 23.04....varazdin.... koscec zoran.....predsjednik.....uprava.....varteks snimio marko jurinec'
Foto: 'jurinema'

Prošle je godine varaždinska tekstilna kompanija Varteks poslovala s gubitkom od 96, 7 milijuna kuna. Godinu ranije, gubitak je bio 98, 9 milijuna kuna. Ukupan prihod iznosio je 314, 6 milijuna kuna, a ukupni rashodi bili su 411, 3 milijuna. Na stranom tržištu Varteks je ostvario prihod od 122, 3 milijuna kuna, a glavnina izvoza ostvarena je u zemljama Europske unije.

- Sukladno planu restrukturiranja i reorganizacije, područje prodaje vezano uz korporativno odijevanje i izradu odjeće za specijalne namjene izdvojeno je u tvrtku - kćer. Gledamo li učinak tog vida prodaje, ukupni prihodi iznose 346, 2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 9, 4 posto u odnosu na 2009. godinu. Do kraja iduće godine planiramo reorganizaciju u holding te proizvodnju i trgovinu izdvojiti u zasebna društva kako bismo pojednostavili upravljačku strukturu - rekao je u srijedu novinarima predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec.

Tvrtka je inače namjeravala poslovanje stabilizirati prodajom nekretnina, odnosno robnih kuća i centara diljem Hrvatske, među kojima je i onaj u središtu Varaždina, no to baš ne ide prema planu.

- S obzirom na cjelokupnu situaciju na tržištu nekretnina, najveći dio nekretnina nismo uspjeli prodati, što je utjecalo na likvidnost i učinkovitost poslovanja. Stoga s poslovnim bankama nastojimo definirati koncept prodaje. Aplicirali smo i na Model C, jednu od antirecesijskih mjera Vlade. Očekujemo da će po oba ta projekta doći do rješenja sredinom godine. Ako se to ostvari, možemo značajno stabilizirati poslovanje - rekao je Košćec.

Jedna je od glavnih mjera restrukturiranje i preseljenje Varteksa na novu lokaciju, o čemu se intenzivno već više od godinu dana pregovara s novomarofskom gradskom upravom. Tamo već postoji Varteksov pogon u kojem se proizvodio Levi’s, no Varteksu je potrebno i zemljište iza pogona. Košćec je kazao da je postupak izmjene urbanističkog plana u tijeku kako bi se to zemljište prenamijenilo u gospodarsku zonu. Vezano uz tužbu Grada Varaždina zbog duga za najamninu, Košćec je kazao da Varteks Gradu nije ništa dužan.

- Od suda nismo ništa dobili, tako da ništa službeno ni ne znamo. Lani smo sve platili, a najam za siječanj i veljaču riješili smo krajem ožujka - rekao je Košćec

Koronavirus u Italiji/Ilustracija
Nakon povratka iz Italije
Mlada Koprivničanka: ‘Prema meni se odnose kao da imam kugu’
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • -obrisani-:

    U cijelom svijetu je pravilo, da ako firma gomila gubitke, kao Vartex100 milijuna kuna, direktor fime i ti menageri, morju otići. Radnici zašto ne štrajkate?Nemate što više izgubiti. Zabranite ulaz u firmu tom Jebivetru, koji nezna drugo nego sve rasprodati i sve uništiti.