Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Varšava i Vilnius i dalje se protive nastavku pregovora EU-Rusija

06.11.2008.
u 21:39

Francusko predsjedništvo EU-a nije u četvrtak uspjelo uvjeriti Litvu i Poljsku u potrebu nastavka pregovora o pojačanom partnerstvu s Rusijom, predviđajući teške pregovore između ministara EU-a u ponedjeljak.

Litavsko je izaslanstvo na pripremnoj sjednici na razini veleposlanika zemalja EU-a opetovalo da se u ovoj fazi "odlučno" protivi nastavku pregovora EU-a i Rusije, koji su prekinuti 1. rujna kako bi se Moskvu kaznilo zbog prisvajanja gruzijskih pobunjenih republika Abhazije i Južne Osetije, objavili su europski diplomati.

"Litva je izjavila da neće potpisati ništa što bi dovelo do obnove pregovora", rekao je jedan diplomat.

Poljska je i dalje bliska litavskom stajalištu, premda bi se možda dala nagovoriti budu li europski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak "donijeli čvrste zaključke" o Rusiji, kako navodi diplomat, koji dodaje da je Grčka iznijela prijedlog u tome smislu.

"Nas se doživljava kao izazivače nereda kada je riječ o Rusiji. Naprotiv, mi se borimo za poštovanje europskih vrijednosti", izjavio je poljski izvor ocijenivši da je riječ o "vjerodostojnosti EU-a" koji se mora znati postaviti prema Moskvi.

Ipak, stajalište koje će u ponedjeljak zauzeti poljski ministar Radoslaw Sikorski teško je predvidjeti, tim više što vlada mora povesti računa o mišljenju predsjednika Lecha Kaczynskog, veoma odlučnog o tom pitanju, ocijenili su neki diplomati.

Kaczynski je u ponedjeljak potpisao zajedničku izjavu s litavskim predsjednikom Valdasom Adamkusom, svojim bliskim suradnikom, u kojoj kažu da je "prerano" za objavu nastavka pregovora, budući da se ruske snage još nisu vratile na svoje položaje koje su zauzimale do početka gruzijskog sukoba, što se predviđalo ugovorom o primirju od 12. kolovoza.

Naprotiv, Velika Britanija i Švedska koje su na posljednjem europskom summitu sredinom listopada isto smatrale da još nije došlo vrijeme za nastavak pregovora, sada su spremne za njihovu obnovu, prema tim diplomatima, iako se zauzimaju za čvrst stav prema Moskvi.

Premda Sarkozyju za nastavak pregovora službeno ne treba pristanak europskih partnera, on možda neće htjeti zanemariti mišljenje Litve i Poljske.

Francuski predsjednik međutim ima potporu većine država članica i Europske komisije koja se u srijedu jasno zauzela za nastavak pregovora istaknuvši kako je to najbolji način da Europljani potaknu Kremlj da povede računa o njihovim interesima.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije