Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radikalna demokratizacija

Varoufakis: Tražimo osnivanje ustavne skupštine EU

Yanis Varoufakis was appointed Greece's finance minister in January in the newly elected government of Alexis Tsipras, which promised to renegotiate Greece's debt and attempt to curtail austerity measures. Varoufakis resigned his post seven months later w
Foto: Reuters/PIXSELL
09.02.2016.
u 07:00

Među Varoufakisovim suradnicima je i hrvatski filozof Srećko Horvat, a program novog pokreta predstavljaju u Berlinu

Europska unija se mora radikalno demokratizirati ili je više neće biti, poručuje bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis u manifestu novog političkog pokreta DiEM25 koji će danas predstaviti u Berlinu.

DiEM25 je skraćenica od Pokret za demokraciju u Europi 2025., a Varoufakis tvrdi da europska birokracija i vlastodršci u bankarstvu, medijima i korporacijama uništavaju demokraciju, iako se istodobno u nju kunu, te da je potreban paneuropski pokret koji će do 2025. tome stati na kraj.

Jedna od ideja navedenih u manifestu je formiranje ustavne skupštine koja bi odlučivala o “budućem demokratskom ustroju koji će zamijeniti sve postojeće europske ugovore unutar jednog desetljeća”. Takva ustavna skupština EU trebala bi se formirati unutar dvije godine.

“Inspirirani smo Europom razuma, slobode, tolerancije i imaginacije, koja je moguća putem sveobuhvatne transparentnosti, stvarne solidarnosti i autentične demokracije”, kaže se u manifestu koji je ekskluzivno u Hrvatskoj objavio portal forum.hr. Među suradnicima Yanisa Varoufakisa koji će sudjelovati na predstavljanju novog pokreta u Berlinu je i hrvatski filozof Srećko Horvat.

>>Od grčkog revolucionara ostala samo blijeda sjena

>>Varoufakis: Moja je majka bila teroristica krajnje desnice

Ključne riječi

Komentara 8

IV
Ivke15
11:31 09.02.2016.

EU sa svim svojim manama je ipak projekat stabilnosto. Zamislite da nije stvorena EU koliko bi se vec ratova vodilo izmedju Nijemaca, Engleza i Francuza . Pa oni nebi ni 10 godina sastavili a da se ne potuku oko imovinee neke manje zemlje. To su prokletsva, koja dolaze i u EU do izrazaja. Vidimo Englezi bi i vani a i da ostanu, itd.

JU
jurajuric116
09:40 09.02.2016.

nikad im to nebu prošlo. eu je umjetna tvorevina i loša kopija SAD-a. dok nema jedinstvene valute i strogih federalnih zakona nemre nikaj prejti. prije se bude raspala nego išla naprijed. jedino da postoji ko neka trgovačka unija, a sve drugo zaboravi.

Avatar superhik74
superhik74
18:38 09.02.2016.

Ma da se nisi usudio sram te bilo , neizabrani Bruxselles-ki birokrati ce se pobuniti jer nece moci tek tako pljackati gradjane I puniti trezore velikih privatnih banaka. Grci su izmislili demokraciju pa bi oni sada mjenjali EU diktaturi, malo morgen kazu birokrati iz Bruxselles-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije