Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Varkom bivšem direktoru isplatio blizu 100.000 eura

'21.12.2009., Varazdin - U varazdinu predstavljen taxicikl, od danas ce gradjani i turisti moci iznajmiti taxicikl i voziti se gradom,.Gradonacelnik Ivan Cehok provozao je glavnim trgom dogradonacelni
'Marko Jurinec/PIXSELL'
08.09.2013.
u 09:29

Uz poreze i doprinose, stvarni trošak Varkoma za isplatu ove izdašne otpremnine bio je preko milijun kuna!

Tomislavu Kezelju, bivšem direktoru varaždinskog komunalnog poduzeća Varkom (i bivšem predsjedniku županijske organizacije HDZ-a u Varaždinu), isplaćena je otpremnina od gotovo 100.000 eura, ekskluzivno doznaje Večernji list. Kezelj je smijenjen u ožujku ove godine, dva mjeseca nakon što je protiv njega podignuta optužnica u slučaju povezanom s Ivanom Čehokom, Davorom Pataftom i drugima, a vezano za interventnu obradu otpada. Kezelj je tada izjavio da se ne osjeća krivim te da ne želi odstupiti s čelnog mjesta Varkoma, da bi za dva mjeseca ipak bio smijenjen.

'Poslovna tajna'

Tada se postavilo pitanje, koliku će otpremninu dobiti bivši direktor, kojeg USKOK sumnjiči da je sklapao poslove na štetu Grada, no taj podatak do jučer je bilo nemoguće doznati, a sada je jasno i zašto. Otpremnina od gotovo 100.000 eura nešto je o čemu obični hrvatski građanin može samo sanjati.

Večernji list je još u ožujku od Varkoma tražio podatke o otpremnini, ali su nam iz Varkoma poručili da je "ugovor bivšeg direktora poslovna tajna". Na to se Večernji list žalio Agenciji za zaštitu osobnih podataka, koja je presudila u korist Večernjeg lista. Iz Varkoma je tako jučer u našu redakciju, temeljem rješenja AZOP-a, stigla preslika ugovora bivšeg direktora Varkoma i sporazum o razrješenju s dužnosti, s podacima o plaći, bonusima, godišnjim nagradama i otpremnini. Iz Ugovora o radu vidi se da je Kezelj mjesečno dobivao plaću od 18.000 kuna neto, ali i da je imao pravo na posebne nagrade za svaku godinu i pravo na nagradu u visini od pet posto neto ostvarene godišnje dobiti Varkoma.

Bez komentara

Kako je dobit Varkoma uvijek bila višemilijunska, nije se radilo o malim iznosima. no to očito nije bilo dovoljno, pa u ugovoru piše i da za posebne rezultate Nadzorni odbor može odobriti i posebne nagrade. Što se pak tiče otpremnine, dogovoreno je da mu bude isplaćeno 12 bruto plaća ili 467.834 kune plus pet posto ostvarene dobiti iz 2012. godine, koja je iznosila oko pet milijuna kuna.

Tako je Kezelju pripalo još oko 250.000 kuna godišnje nagrade, što je sveukupno oko 717.000 kuna ili gotovo 100.000 eura! Ogroman iznos za tvrtku koja ima monopolistički položaj na tržištu i čije usluge Varaždinci plaćaju sve skuplje. Stvarni trošak Varkoma za isplatu ove izdašne otpremnine bio je preko milijuna kuna!

Naime, Ugovor kaže kako se "navedeni bruto iznos isplaćuje izravno radniku, dok će Društvo, doprinose, poreze i prireze na naznačeni iznos uplatiti u korist mjerodavnih fondova Državnog proračuna."

Do komentara gradonačelnika Gorana Habuša nismo uspjeli doći. Iz njegovog protokola poručili su nam da će gradonačelnik za komentar biti dostupan tek u ponedjeljak. Svojedobno je Habuš za Večernjak rekao kako je odgovornost na bivšem gradonačelniku Ivanu Čehoku, za čijeg je mandata potpisan Kezeljev ugovor.

AZOP: Plaće direktora moraju biti javne

Varkom je u stopostotnom javnom vlasništvu i za njega trebaju vrijediti ista pravila kao i za tijela javne vlasti. Osim toga, Varkom se bavi komunalnim djelatnostima, a pružanje komunalnih usluga jedno je od najvažnijih pitanja svake zajednice. Stoga se Varkom mora voditi otvorenošću i javnosti rada. Osim toga, može se zaključiti da se po pitanju visina otpremnina i plaća direktora komunalnih trgovačkih društava pokreću i vode javne rasprave. Treba uzeti u obzir i da se radi o trošenju proračunskog novca - pojasnili su u AZOP-u odluku o tome da se Večernjem listu daju ugovori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije