Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera smeće

Varaždinskom gradonačelniku Habušu prijeti 
30 dana zatvora

'09.05.2012., Varazdin - Djecji vrtici u parku Vatroslava Jagica proslavili Dan Europe. Svaki djecji vrtic predstavio je jednu zemlju clanicu Europske unije. Gradonacelnik Goran Habus.  Photo: Marko J
'Marko Jurinec/PIXSELL'
05.08.2012.
u 12:00

Ne organizira li odvoz smeća u Pataftinu tvrtku MBO, varaždinski gradonačelnik mogao bi završiti 
- iza rešetaka.

Sav novonastali komunalni otpad, koji tvrtka Varkom prikupi na području grada Varaždina i okolnih općina, ubuduće se nigdje ne smije odlagati, niti obrađivati, osim u pogonu tvrtke MBO varaždinskog poduzetnika Davora Patafte. Tako će biti sve dok Županijski centar za gospodarenje otpadom ne preuzme konačno zbrinjavanje komunalnog otpada. Odluku je donio Trgovački sud u Varaždinu.

Zagovornici poštovanja potpisanih ugovora između Grada i privatnih investitora naglašavaju da je to velika pravna pobjeda poduzetnika Davora Patafte. U prilog tome ide i mišljenje Pravnog fakulteta iz Zagreba koje su izradili prof. dr. sc. Mihajlo Dika i prof. dr. sc. Marko Baretić, a u kojem stoji da se preuzete ugovorne obveze bezrezervno moraju ispunjavati.

Novčane kazne

Čelni ljudi T7 Grupe, u čijem se sastavu nalazi tvornica za obradu smeća, ne skrivaju zadovoljstvo zbog sudskog rješenja i naglašavaju da sudska odluka znači da su od ponedjeljka gradonačelnik Goran Habuš i direktor Varkoma Tomislav Kezelj izravno odgovorni za svaku kunu uzetu iz džepova Varaždinaca koja će biti potrošena za daljnje baliranje i nezakonito skladištenje otpada u Brezju. Ako Varkom ne provede propisane sudske odluke, prijeti im novčana kazna do 100 tisuća kuna, a članovima uprave Varkoma i gradonačelniku Goranu Habušu – zatvor od 30 dana!

Spriječeno otimanje novca

– Ocjenjujemo vrlo pozitivnom i korisnom odluku Trgovačkog suda da se konačno stane nakraj zagađenju tla i voda otpadom i da se spriječi ekološka katastrofa koja prijeti zdravlju ljudi. Odlukom suda spriječit će se daljnje otimanje novca iz džepova građana za primitivno prešanje i zamatanje otpada u foliju i nezakonito privremeno skladištenje na vodozaštitnom području bez ikakve zaštite i dozvola. Navedeni su troškovi potpuno nepotrebni i jednaki cijeni obrade otpada u tvornici MBO koja može otvoriti 100 novih radnih mjesta. Osim toga, ovom odlukom sačuvat će se opstojnost i postojećih 700 radnih mjesta u našem poslovnom sustavu, a time i njihovih obitelji – rekla je Jasmina Prokop Tomić, članica uprave T7 VIS-a, te dodala da im je neshvatljivo da se iracionalnim političkim postupcima koče vrijedni projekti i podmeće domaćem ulagaču koji je pokrenuo velike investicije i želi otvoriti više od 1000 radnih mjesta.

Gradska vlast i gradonačelnik Goran Habuš i dalje ostaju pri stavu da ugovore, koje je bivša vlast na čelu s Ivanom Čehokom potpisala s poduzetnikom Pataftom, ne treba provesti jer drže da su ništetni, kao i da bi njihovo provođenje gradu prouzročilo veliku štetu. To je razlog zašto će se Varaždin žaliti Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

Komentara 16

DU
Deleted user
13:38 05.08.2012.

je li to tipični kukuriku-divljak za kojeg su sudske odluke odluke "tamo nekog činovnika" pa ih ne treba poštivati, nego slušati sud partije, kako je lijepo obrazložio to divljaštvo milanović? čini mi se da ovaj nekažnjeno razbija aute kao čačić,, sad je izgleda pitanje hoće li policija i sud stati na kraj toj bagri ili treba ukinuti i policiju i sud. kako je moguće da inspektor zaštite okoliša ne reagira ako je istina da ovi koriste nezakonit postupak skladištenja otpada? čemu dovraga uopće služe inspekcije, pa neće valjda sad čekati pravomoćnost sudske presude u isto vrijeme potrovati grad dok inspektori uopće ne rade svoj posao, kao da ih nije ni briga.

JA
james49
14:46 05.08.2012.

Nije mi jasno jesu li Varaždinci koji su za njega dali glas svemirske budale ili je u igri nešto drugo.

US
Uman SS
13:29 05.08.2012.

Ma treba njega na 30 godina!!! Taj je napravio više štete za grad u godinu dana neg' Čehok sa svojim mućkama u 8 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije