Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo Đurekovića

Sud odlučio: Izručite Zdravka Mustača Njemačkoj!

Zdravko Mustač
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/13
27.03.2014.
u 14:24

Odvjetnica je kazala da je Zdravko Mustač odluku primio dobro, no on sam nije želio ništa komentirati

Županijski sud u Varaždinu odlučio je da se Zdravko Mustač izruči Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga.

Izvanraspravno sudsko vijeće Županijskog suda u Varaždinu, na čelu sa sucem Zdravkom Pintarićem, donijelo je odluku o predaji Zdravka Mustača Saveznoj Republici Njemačkoj radi kaznenog djela poticanja i pomaganja u teškom ubojstvu iz europskog uhidbenog naloga. Vijeće je zaključilo da zastara ne predstavlja razlog za odbijanje predaje tražene osobe, što je zanimljivo s obzirom na to da je u siječnju velikogorički sud odbio izručiti Zdravka Mustača Njemačkoj upravo s obrazloženjem da je nastupila zastara. Stav sudskog vijeća Županijskog suda u Varaždinu obrazložio je glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda Igor Pavlic.

Zastara nije razmatrana

– Vijeće zaključuje da se ovdje nesumnjivo radi o kaznenom djelu iz kataloga kaznenih djela iz članka 10. Zakona o pravosudnoj suradnji s državama članicama Europske unije, za koja se ne provjerava dvostruka kažnjivost. Sukladno ustaljenoj sudskoj praksi Vrhovnog suda, a imajući pritom na umu da Vrhovni sud kao najviši sud ima zadaću jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana, Vijeće je zauzelo pravno shvaćanje da pojam dvostruke kažnjivosti u sebi obuhvaća i zastaru. Dakle, budući da se za ovo kazneno djelo dvostruka kažnjivost ne ispituje, ne ispituje se ni eventualna zastara kaznenog progona. Zastara nije razmatrana jer ona ne predstavlja razlog za odbijanje predaje tražene osobe – objasnio je Pavlic.

– Naglasio je i da je Vijeće imalo na umu i obvezu da se nacionalni propisi tumače sukladno tekstu i ciljevima okvirne odluke u europskom uhidbenom nalogu. – Europski je sud u nizu svojih presuda izrazio pravno shvaćanje u kojem zahtijeva od nacionalnih sudova da nacionalne propise tumače u svjetlu teksta i ciljeva europskog prava. U konkretnom slučaju riječ je o odluci o europskom uhidbenom nalogu koja je implementirana u naš pravni poredak – istaknuo je Pavlic, koji je objasnio i daljnju pravnu proceduru u Mustačevu slučaju.

Mustač će se žaliti

– Vijeće mora izraditi pisani otpravak ove odluke u kojem će detaljno obrazložiti svoju odluku o predaji Zdravka Mustača. Nakon što stranke zaprime pismeni otpravak rješenja, one imaju u roku od tri dana od primitka pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud – objasnio je i dodao kako su ovim rješenjem Mustaču produljene mjere opreza koje su ranije izrečene po sudu u Velikoj Gorici.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat rekla je da će se svakako žaliti na odluku i dodala da je Zdravko Mustač odluku primio dobro, no on sam nije želio ništa komentirati. Podsjetila je i da je odvjetnički tim Zdravka Mustača 24. ožujka Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravosudnoj suradnji na temelju kojeg je izručenje moguće te očekuju da će se Ustavni sud o tom zahtjevu uskoro očitovati. Odvjetnik Gisele Đureković Siniša Pavlović rekao je da su odlukom zadovoljni i da su takvu odluku i očekivali. Dodao je da očekuje kako će tu odluku prihvatiti i Vrhovni sud.  

Njemačka je za Mustačem izdala europski uhidbeni nalog zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Predmet je na Županijskom sudu u Varaždinu dodijeljen sucu Igoru Pavlicu. Mustač je u pratnji odvjetnice Lidije Horvat nešto prije 9 sati došao u zgradu suda. Nisu željeli davati nikakve izjave sve dok nije objavljena odluka suda. Prije rasprave ništa nije želio komentirati ni odvjetnik Siniša Pavlović.

Odbili izručenje

Podsjetimo, u siječnju je velikogorički sud odbio izručiti Zdravka Mustača Njemačkoj jer je nastupila zastara. Na takvu se odluku žalila Đurekovićeva udovica Gisela Đureković, čiju je žalbu Vrhovni sud i uvažio te poništio rješenje velikogoričkog suda. Vrhovni sud je vratio predmet na ponovno odlučivanje Županijskom sudu u Veliku Goricu pred izmijenjenim sudskim vijećem, no sud je zbog nedostatka sudaca tražio da se predmet preseli na neki drugi sud.

Taj prijedlog Vrhovni sud je prihvatio te je za postupanje u navedenom predmetu određen Županijski sud u Varaždinu.

>>Još se pokušava spasiti Mustača od predaje Njemačkoj?

>>Usvajanjem žalbi Gizele Đureković otvoren put za izručenje Mustača?

Komentara 116

CR
crocro
12:27 27.03.2014.

Otpremanjem gosp. Mustača na adresu u Njemačkoj, makar malo bi se oprala ljaga koju je Hrvatska prilijepila na sebe kada je pokušala pravnim akrobacijama spasiti od izručenja lex Perkovića i lex Mustača. Još koliko toliko se može skinuti ta ljaga nepotrebno nanesena, ali oni koji su ljagu priskrbili Hrvatskoj, teško će je sa svojih leđa skinuti, jer je to povijest već prihvatila u svoju memoriju. Gosp.lex Mustaču zaželite sretan i ugodan let, pa ako kaže da nije kriv, ne mora se bojati, brzo će se vratiti. Uvijek je bio hrabar i odlučan u prošlosti, pa neka sada ne bude pekmezast, tužan i kukavan. Kada kaže da je nedužan i neodgovoran, zašto su mu sve kočnice uključene a rukama i nogama se odgurava od štokove vrata svoje kuće, a nokti se ukopali toliko da se daske moraju mijenjati. Zašto, gosp. lex Mustaču, ako kažete da ste nevini. Jeli to teško izjaviti pred nadležnim sudom koji vas sumnjiči za djela počinjena na svojem teritoriju.

KA
kafka
12:57 27.03.2014.

Ima nade za Hrvatsku! . Lustracija!

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:06 27.03.2014.

Suci u VG su postavljeni od strane SDP-a, čak je i jedan od sudaca prijatelj Miljenića (i to jako dobar). Onaj tko želi, provjeravati će dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije