Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećan je uvoz

Varaždinska županija više nema najbolju izvoznu bilancu u državi

boxmark
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
21.11.2013.
u 11:10

Kožari su najveći izvoznici, a u prvom polugodištu za 155 posto povećali su i uvoz sirovina. No u Boxmarku kažu da to nije ‘do njih’

Varaždinska županija više nije prva po izvoznoj bilanci u Hrvatskoj. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine, zbog povećanog uvoza, ali i aktivnosti sisačke Petrokemije, pretekla ju je Sisačko-moslavačka županija.Cijele prošle godine Varaždinci su izvezli robe u vrijednosti 964 milijuna dolara, a uvezli u vrijednosti 674 milijuna. Stoga je bilanca bila u plusu od čak 290 milijuna. Primjerice, Grad Zagreb imao je negativnu bilancu od gotovo 8 milijardi kuna, a osjetni plus, od 263 milijuna dolara, i tada je imao Sisak. Preko 100 milijuna plusa, preciznije 126, jedina je još imala susjedna Međimurska županija.

Čakovec čvrsto treći

Izvoz Varaždinske županije u prvom polugodištu ove godine nije značajno pao, s 505 u istom razdoblju lani, na 496 milijuna ove godine. No znatno je porastao uvoz, s 333 lani, na 415 milijuna kuna. Stoga je pozitivna polugodišnja lanjska bilanca sa 171 milijuna dolara pala na osjetno slabijih 80. Sisak s krajem lipnja ima 121 milijun plusa, Međimurci su i dalje treći s 52 milijuna, a potom slijede Koprivnica (44) i Krapina (31).

Od županijske Gospodarske komore dobili smo podatke na kojim je područjima posebno porastao uvoz u Varaždinsku županiju te tako osjetno smanjio bilancu. Iz njihovih podataka vidljivo je da najveći porast ima kožarska industrija, u čijem je sektoru uvezeno čak 27 posto robe. Povećanje je to u odnosu na godinu ranije od čak 155 posto! Za 59 posto povećan je i uvoz drvne sirovine te za 19 posto uvoz sirovina za prehrambenu industriju.

Šivanje kožnih navlaka

Kožarstvo je tako u prvom polugodištu činilo čak četvrtinu uvoza, ali i dvije petine izvoza. No u Boxmarku, koji je prvi županijski izvoznik, kažu da povećanje uvoza nije do njih te da postoje i drugi, poput Ivančice.- Boxmark u ovoj godini nije povećao uvoz i preradu kože, ali jest proizvodne kapacitete i broj zaposlenih. To je rezultat povećanja narudžbi naših kupaca iz automobilske industrije. Najznačajnije povećanje sašivenih kožnih navlaka imali smo na novim modelima marke Porsche Cayenne i Mercedes S klase - kaže Tomislav Cesarec iz Boxmarka. Povećane su i narudžbe “starih” kupaca, no kažu da su zbog snažne konkurencije morali smanjiti cijene.

- Rezultat toga je znatno povećanje proizvedenih količina, koje se neće odraziti na povećanje prihoda do kraja ove godine - otkriva Cesarec realnost otvorenog europskog tržišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije