Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠA POSLA

Varaždinci kupili stan, ali i dalje su podstanari

Varaždin zgrada
Marko Jurinec/PIXSELL --
01.02.2013.
u 18:37

Manji broj kreditno sposobnih kupaca razlog je zašto se kasni s izgradnjom, kažu u Javnoj ustanovi “Gradski stanovi”

Iako je prema ugovoru o kupnji Marina Šepovalov (28) jučer trebala useliti u stan u POS naselju u ulici Vilka Novaka u Varaždinu, od toga nije bilo ništa. Naime, tri zgrade u tom naselju i dalje su - nedovršene.

Kriva je - recesija

Obavijest o tome da stanovi neće biti useljivi do roka, Gradski stanovi su kupcima poslali početkom siječnja. U obavijesti je stajalo kako je zbog “utjecaja recesije i manjeg broja kreditno sposobnih kupaca financiranje izgradnje poremećeno, zbog čega se kasni s izgradnjom”. Marina Šepovalov koja za stan, u koji sada ne može useliti, već godinu dana uredno otplaćuje kredit s nemalom ratom od 3.200 kuna - ogorčena je.

- Kada sam kupovala stan na izbor su mi pokazali svega dva, tri stana s obrazloženjem da su ostali rezervirani, a sada izgradnja kasni zbog toga jer nema dovoljno prodanih stanova?! Pa za koga su onda bili ti stanovi - pita se Marina Šepovalov koja će u svoj stan moći useliti najranije u lipnju, do kada uz ratu kredita mora plaćati i najam podstanarskog stana. Zbog toga, kaže, razmišlja i o tužbi protiv Gradskih stanova.

- Ima i drugih u sličnoj situaciji i smatram da Gradski stanovi za to trebaju odgovarati - kaže. Nezadovoljni stanari počeli su se organizirati i to preko Facebooka. U grupi pod imenom Poticajna stanogradnja Varaždin, okupilo ih se već 60. Neki tvrde kako izgradnja stanova kasni zbog toga što Gradski stanovi redovito ne plaćaju keramičare, vodoinstalatere i druge koji zato odbijaju raditi.

Ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec, kazao je kako to nije razlog kašnjenja izgradnje stanova koji kasne isključivo zbog nedostatka financijskih sredstava, no potvrdio je kako kašnjenja plaćanja prema izvođačima postoje. Mogućnost eventualne tužbe i njezin utjecaj na poslovanje Gradskih stanova nije komentirao, no potvrdio je da je predugovorima definirana mogućnost penala. Dodao je kako je utvrđivanje novih realnih rokova primopredaje, u tijeku.

Odustali od gradnje

Inače, zbog premalog broja kupaca, Gradski su stanovi odustali od gradnje četvrte zgrade tako da se u Ulici Vilka Novaka sada grade tri zgrade sa 112 stanova.

- Od 1005 pozvanih podnositelja zahtjeva s lista reda prvenstva samo njih 51 je potpisalo zapisnik o odabiru stana, od čega su 44 potpisala predugovor, a 43 su platila dio kupoprodajne cijene stana po predugovoru. Unatoč tome što su kupci imali potvrdu o kreditnoj sposobnosti, nekolicina je kasnila je s plaćanjem, te su već tada u dogovoru s prodavateljem i poslovnim bankama sklapani aneksi predugovora kojima im se omogućilo prolongiranje roka plaćanja - pojašnjava Kukec i ističe kako su Gradski stanovi ipak učinili sve kako bi osigurali sredstva za daljnju izgradnju.

- U nastojanju osiguranja sredstava, raspisan je i javni natječaj za prodaju stanova paralelno s prodajom po listama reda prvenstva. Taj je natječaj trajno otvoren do prodaje svih stanova - kazao je Kukec. Inače, od 112 stanova koji se grade u Ulici Vilka Novaka, dosad su prodana 44 stana. - Ako će po završetku objekata i dobivanju uporabnih dozvola ostati neprodanih stanova, ti će se stanovi vjerojatno dati u najam uz mogućnost kupnje - kazao je Kukec.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije