Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rijetka bolest

Varaždin: Muškarac preminuo od Creutzfeldt-Jakobove bolesti

Bolnica
AFP/PIXSELL
02.08.2012.
u 12:44

– Kravlje ludilo može biti jedan od uzroka Creutzfeldt-Jakobove bolesti, što kod našeg pacijenta nije bio slučaj – objasnio nam je zamjenik ravnatelja varaždinske bolnice dr. Denis Grgurović.

– Apsolutno nema mjesta nikakvoj panici. U ovom slučaju spominjanje kravljeg ludila u kontekstu Creutzfeldt-Jakobove bolesti kod šezdesetogodišnjaka koji je preminuo u našoj bolnici nije potrebno. Naime, kravlje ludilo može biti jedan od uzroka Creutzfeldt-Jakobove bolesti, što kod našeg pacijenta nije bio slučaj –  objasnio nam je zamjenik ravnatelja varaždinske bolnice dr. Denis Grgurović.

Pacijent je inače u varaždinsku bolnicu primljen sredinom svibnja s određenim neurološkim simptomima. Kako mu u Varaždinu nije mogla biti postavljena dijagnoza, poslan je u KBC Zagreb. Tamo je ustanovljena Creutzfeldt-Jakobova bolest te je vraćen u Varaždin.

– Nakon nekoliko dana pacijent je preminuo. Nažalost, riječ je o bolesti koja je u sto posto slučajeva smrtonosna. Riječ je o vrlo rijetkoj bolesti koja nije zarazna. Ona je prenosiva, u slučajevima, primjerice, zaraženih bolničkih instrumenata, ali i ne i u izravnom kontaktu s bolesnikom. Stoga ni liječnici nisu bili u bilo kakvoj karanteni jer za to nije bilo potrebe.

Sterilizirali smo instrumente, dekontaminirali odjel, a mozak smo poslali u bečki institut, jedini koji može sa stopostotnom sigurnošću utvrditi Creutzfeldt-Jakobovu bolest, a oni su potvrdili dijagnozu. Riječ je o bolesti koja može biti izazvana prijenosom proteinskih infektivnih čestica, tzv. priona. No kod čovjeka mora postojati i genetska predispozicija za razvoj bolesti.

Komentara 14

BU
BubyZG
13:16 02.08.2012.

"Bolest je smrtonosna, a može biti zarazna u slučaju prijenosa proteinskih infektivnih čestica, tzv. priona kontaminiranim kirurškim instrumentima ili dodirom s krvlju bolesnika." Kako je konzumacija "ludih krava" isključena, bolesnik je preminuo uslijed liječničke greške ?? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- " Pravodobnom akcijomom liječnika i osoblja varaždinske bolnice spriječeno je najgore ". A što je to " najgore " ? Nešto se zataškava - možda je koja kravica kod nas ipak poludjela ? Ili je nešto stiglo "divljim" uvozom mesa ??

HA
halosk
13:19 02.08.2012.

čitao sam da samo temperatura od 1000 C stupnjeva uništava tog uzročnika bolesti.Što onda znači da su dezinficirali..Bit će toga još ovo je početak.............

DU
Deleted user
13:43 02.08.2012.

Strahota da je prvi vijest objavio HRT s napomenom "da je spriječeno najgore". Na što se počela srozavati javna televija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije