Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu izglasali proračun

Varaždin čeka povjerenika, projekti zakočeni

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
06.02.2023.
u 22:24

Varaždinsko Gradsko vijeće nije uspjelo izglasati proračun za 2023., pa će građani ponovno na izbore. Očekivalo se da će Vlada za Varaždin tu odluku donijeti na sjednici pretprošlog ili prošlog četvrtka, no to se nije dogodilo. Odugovlačenje koči prijavu gradskih projekata na natječaje koji se raspisuju u prvom polugodištu, upozorio je šef Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić.

Zašto Vlada još nije raspustila varaždinsko Gradsko vijeće, postavila povjerenika i raspisala nove izbore? Pitaju se to Reformisti i SDP, u kojem ističu da se nikad nije dogodilo da se gradska vijeća raspuštaju nakon siječnja, pa sumnjaju da se radi o nekim "čudnim igrama".

Varaždinsko Gradsko vijeće nije uspjelo izglasati proračun za 2023., pa će građani ponovno na izbore. Očekivalo se da će Vlada za Varaždin tu odluku donijeti na sjednici pretprošlog ili prošlog četvrtka, no to se nije dogodilo. Odugovlačenje koči prijavu gradskih projekata na natječaje koji se raspisuju u prvom polugodištu, upozorio je šef Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić koji smatra da je za odugovlačenje kriv HDZ uz podršku bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka. Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević u Saboru je pozvala Vladu da donese odluku o imenovanju povjerenika kako bi se izbori u Varaždinu održali što je prije moguće.

– HDZ ima svako pravo biti protiv proračuna i izazvati situaciju u gradu u kojoj se ide na izvanredne izbore. No, nema pravo koristiti vertikalu vlasti, mijenjati dosadašnju praksu u takvim situacijama, a s jednim jedinim ciljem nanošenja štete gradu Varaždinu – istaknula je Martinčević i dodala da se taktikom prolongiranja ujedno onemogućuje realizacija niza projekata. Tvrdi da je Ministarstvo uprave pripremilo odluku za sjednicu 19. siječnja, no nije se još našla na dnevnom redu Vlade. Ministarstvo uprave je navodno od Grada zatražilo dodatnu dokumentaciju. – HDZ ima poluge državne vlasti da ne dopusti da građani budu predugo taoci njihovih igrica – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj (SDP).

U HDZ-u smatraju da je SDP kriv za nove izbore jer nije pred Gradsko vijeće izašao s novim prijedlogom proračuna za 2023., a nije predložio ni Odluku o privremenom financiranju. SDP je najavio da će na izvanredne izbore za Gradsko vijeće izaći samostalno, bez predizbornih koalicija. Nositelj liste bit će gradonačelnik Neven Bosilj, koji je rekao da su, nakon što je proračun pao, održali tri međustranačka vijeća, no kako se stvorila čvrsta jedanaestorka vijećnika HDZ-a, Nezavisne liste Ivana Čehoka i nezavisnih vijećnika koji su bili protiv, novu sjednicu Gradskog vijeća nisu ni sazivali kako se ne bi doveli u situaciju da vijećnici amandmanima prekroje cijeli proračun.

U odgovoru Večernjem listu iz Ministarstva uprave ističu da rok za raspuštanje predstavničkih tijela i imenovanje povjerenika zakonom nije propisan, a prijedlozi Vladi za Grad Varaždin i sve ostale jedinice za koje se utvrdi da nije donesen ni proračun ni odluka o privremenom financiranju bit će upućeni u "najkraćem mogućem vremenu". Bivši gradonačelnik Ivan Čehok kaže da u Varaždinu vlada kaos i da Bosilj prikriva da nije imao većinu na sjednici 30. studenoga na kojoj proračun nije prošao. 

VIDEO: Snažna bura ostavila štetu diljem Splita: Prevrnuti kontejneri, uništeni semafori, drveće na cesti

Komentara 1

DA
dam63
09:59 07.02.2023.

Projekti. Svi političari imaju projekte. Samo neki zbog njih završe u zatvoru. Kamo sreće da ih je više u zatvoru i tamo se mogu baviti projektima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije