Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vapaj stanara Sopnice: Nema trgovine, ambulante i telefona...

sopnica
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/2
18.11.2009.
u 23:21

1295 eura košta četvorni metar stana u Sopnici-Jelkovcu. U cijelo naselje, sa školama i vrtićem, Holding je uložio gotovo 2,5 milijardi kuna

Dio stanara Sopnice-Jelkovca nedavno je poslao anonimno pismo medijima i mjerodavnima u Gradu i Zagrebačkom holdingu u kojem se žale da ih je gradonačelnik Milan Bandić izigrao te da su stigmatizirani. “Stanovnici nemaju telefon ni pristup internetu.

Prometno izolirani i medijski stigmatizirani, snosimo svakodnevno posljedice nestručnosti i nesposobnosti. Osjećamo se prevarenima i izigranima! Politikom naseljavanja osoba koje statistički bilježe veću vjerojatnost kriminalnog ponašanja ugrožena je sigurnost svih stanara u naselju”, dio je pisma. Koliko god je to politički nekorektno, aludiraju na susjede Rome i najavu doseljenja stanara Plinarskog naselja.

Činjenica je da Bandićevo “dijete”, kako on često naziva to naselje, nije na vrijeme završeno i da su kupci izgubili i gube živce čekajući useljenje te da 635 stanova (više od pola milijarde eura) nije prodano. No, kako živi oko 1300 obitelji koje su se uselile u novogradnje? Većina onih koji su dobili socijalni stan zadovoljna je, a kupci stanova rezignirani su jer su stanove dobili i “problematični” sugrađani čime se Sopnica stigmatizira kao geto.

– Ljudi koji su sa socijalne liste dobivali stanove trebali su kao uvjet imati i potvrdu o nekažnjavanju – predložila je gospođa koja je stan kupila. Svima smeta što u naslju nema trgovine, ambulante ni priključaka za telefon i internet.

– Manjka sadržaja za mlade. Meni je predobro, stan sam čekala 40 godina. Sama ga nisam mogla kupiti jer nisam bila kreditno sposobna. Uselila sam se u svibnju i na početku je bilo divljaštva, no sada su se primirili – kazala je Marija Ostrihon koja živi s kćeri Kristinom i unukom Magdalenom. Gotovo identičnim riječima život u Sopnici opisuju i ostali. Divljanje se primirilo jer je često navraćala policija. No, i dalje se mogu čuti priče kako je netko u kadi oderao zeca, a nedavno je silovana maloljetnica? To ne ulijeva sigurnost.

Telefon i internet do Nove godine, poslovni se prostori ne prodaju pa su olakšali uvjete
Na nekim su zgradama loše izvedeni radovi, pa propušta krov ili je loša odvodnja, žale nam se stanari. Mnogi građani “nestašne” sustanare, koji znaju obaviti i malu i veliku nuždu u liftu ili ispred njega, pravdaju time da nisu navikli na život u stanovima, no da će se nakon “porođajnih muka” mladog naselja prilagoditi. Nadaju se i da će se nakon dovršetka križanja Lj. Posavskog i Slavonske avenije uvesti nove autobusne linije. Sad je nezgodno voditi bolesno dijete javnim prijevozom k liječniku u grad, a ni školarcima nije lako.

– Klinci odu u školu između 6 i 6.30 sati, a vrate se oko ponoći. Idu u školu na Trnju i nezgodno im je vraćati se nakon nastave jer navečer imaju trening. Šlepaju se kod bake i djeda jer im za slanje referata učiteljima treba i internet koji tu nemamo – kaže Jasmin Mudrinjak koji je oduševljen što je s obitelji stan od 18 kvadrata zamijenio dodijeljenim stanom od 68 kvadrata. Direktor Stanogradnje Zdravko Juć najavio je da će naselje telefon dobiti do Nove godine.

– Upravo smo raspisali poziv operaterima. Od 120 poslovnih prostora prodali smo 20. Neki su i za trgovine, ali ne znam zašto još nisu otvorene. Sad se i poslovni prostori mogu kupovati izravno, kreditom, na 12 rata ili gotovinom uz 5 posto popusta – kazao je Juć.

Ključne riječi

Komentara 10

ST
stripi
06:48 19.11.2009.

Iz priloženog se vidi da MIan Bandić ne zna raditi drugačije nego da obmanuje javnost, koristi se lažina i licemjerjem. Ovo nije jedini slučaj kada je slagao stanare. Bilo je to i sa slučajem Cvjetni trg kada je cijelo vrijeme šutio, a bio je svjestan da će se ipak graditi i uništiti stara jezgra grada. Ne bih se začudio da sve tempira kako bi to iskoristio u predizbornoj kampanji i odjednom počne se kao raditi na svim gorućim problemima. Takav način rada, zamagljivanje oči javnosti, je jedino mogao naučiti od svog mentora i osobe koja stoji iza njegove kandidatute g. Sanadera.

Avatar raco
raco
09:33 19.11.2009.

1295 eura košta četvorni metar stana u Sopnici-Jelkovcu. A isto toliko i u HOTO VILLAMA, (veliki oglas u subotnjem jvečernjem,rubrika nekretnine). Pa sad vi meni recite tko bi pametan kupio (ne dobio) stan u Sopnici a ne za iste novce u Hoto Villama.

OB
-obrisani-
00:07 19.11.2009.

Činjenica je da Bandićevo “dijete”, kako on često naziva to naselje...... može biti samo jedno velikooooo g...o.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije