Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada smijenila Vanđelića i Burilovića iz NO-a Ine

Inu će nadzirati HDZ-ovac Filipović i odvjetnik Škurla

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/2
15.12.2021.
u 20:38

Tu nema nagrada, to su jednostavno adekvatni ljudi. Oba kandidata pokazuju da to zaslužuju, istaknuo je Ćorić

Vlada RH odlučila je iz Nadzornog odbora Ine smijeniti Damira Vanđelića, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto ravnatelja Fonda za obnovu, te Luku Burilovića, predsjednika HGK. Treći hrvatski član u NO-u Ine Damir Mrkuljan ostaje na toj funkciji. Promjene u NO -u Ine, koje je Vlada na današnjoj sjednici predložila Skupštini te najveće hrvatske naftne kompanije, došle su iznenadno jer je na dopunjenom dnevnom redu Skupštine Ine koja će se održati sutra, 17. prosinca, a koji je objavljen prije mjesec dana, naveden prijedlog da se svoj trojici dosadašnjih hrvatskih predstavnika u NO-u produži mandat na još šest mjeseci, s obzirom na to da im mandat istječe 18. prosinca ove godine.

Vanđelić je bio predsjednik NO-a

Umjesto Vanđelića, koji je dosad bio i predsjednik NO-a Ine, i Burilovića Vlada je Skupštini te kompanije za nove nadzornike predložila Davora Filipovića i Branimira Škurlu. Vanđelić nije htio, odnosno nije mogao ništa komentirati u vezi s ovom naglom promjenom stava Vlade o njegovu članstvu u NO- u Ine s obzirom na to da je obolio od korone. No poručio je da će se očitovati o svemu kad se oporavi. On je inače često vrlo kritično govorio o poslovanju Ine.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Što se tiče Burilovića, neslužbeno se može čuti da je za njega ta odluka bila očekivana jer mu je istjecao mandat u NO-u. A usto, kažu nam upućeni, Burilović se sad želi fokusirati na velike predstojeće promjene u Komori gdje ga čeka veliki posao.

Filipović je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na zadnjim lokalnim izborima. Usto što će nadzirati rad Ine, već od 2017. sjedi u i NO-u Hrvatskih šuma. Škurla je pak odvjetnik u odvjetničkom društvu Bekina, Škurla, Drmiš i Spajić. Predsjednik je NO-a tvrtke Lux ulaganja, a među ostalim jedno je vrijeme nadzirao i Franck.

U skladu s praksom

Škurla nam je kazao da nije član HDZ-a, da ima brojne reference, da je doktor prava te da ima iskustva rada u nadzornim odborima. No tvrdi da ne zna kako su u Vladi došli do toga da ga imenuju u NO Ine. Iako su neki mediji objavili da je u njegovu odvjetničkom uredu zaposlena supruga HDZ-ova eurozastupnika Karla Resllera, Škurla je to demantirao, odnosno pojasnio da je ona nekad davno radila u tom uredu.

Promjene u NO-u Ine je komentirao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je kazao će novi članovi NO-a adekvatno obavljati tu funkciju kao i stari članovi.

– Vjerujem da su njihovi životopisi poznati. Dakle, sve je u skladu s uobičajenom praksom – izjavio je Ćorić. On je za Filipovića kazao da je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja organizacije i menadžmenta te da ima iskustvo članstva, odnosno predsjedanja nadzornim odborom.

 

Komentara 14

Avatar Petarpetar
Petarpetar
21:49 15.12.2021.

Ovaj blento nije u stanju dvije kokoši pričuvati ali eto našlo se i njemu gnijezdo ha ha ha :-)

BU
Bubalamala
15:13 15.12.2021.

Eto našlo se nešto i za Davora.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
15:09 15.12.2021.

Staljinmunko na djelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije