Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Valter Flego: Izbori 9. lipnja bit će ključni, definirat će sljedećih pet godina Europe

Valter Flego
Foto: Večernji list
1/2
28.05.2024.
u 13:29

Živimo u izazovnim vremenima kad govorimo o miru i sigurnosti, što znači da će jako trebati paziti i voditi računa o tome kako mi unutar Europske unije i Hrvatske surađujemo, kaže Flego

Valter Flego, dosadašnji zastupnik Europskog parlamenta iz redova IDS-a, gostovao je u studiju Večernjeg lista, gdje je govorio o izborima za Europski parlament te o njihovoj važnosti. S njim je razgovarala novinarka Lana Kovačević. 

– Trenutačno se stvari dobro kreću, trend je dobar. Istraživanja ne uzimaju neke stvari u obzir, poput manjinske zajednice. Prema našim računanjima, mi smo između 5 i 5,5 posto. Vodit će se bitka između toga tko će u europski parlament, netko iz konzervativnog Mosta ili će ta čast i dalje pripasti meni da nastavim raditi ispred građanske liberalne opcije – kazao je Flego nakon čega je odgovorio na pitanje što bi izdvojio kao svoj najznačajniji uspjeh kao europski zastupnik. 

– Na tri stvari mogu biti ponosan. Kroz odbor za transport i turizam uspio sam našu Hrvatsku staviti na relevantnu europsku kartu koridora. Kad govorimo o željeznici, o cesti, morskim lukama ili zračnim, povezani smo na kartama s ostatkom Europe što znači da na raspolaganju imamo 26 milijardi eura koje možemo koristiti za nove dionice pruga, to je rezultat trogodišnjeg rada. To je dokaz da jedan zastupnik itekako može učiniti konkretne rezultate. Druga stvar na koju sam ponosan jest činjenica da sam četiri puta uspio ujediniti zastupnike iz Hrvatske. Zadnje, bio sam i još jesam izvjestitelj za program Digitalna Europa, 7,5 milijardi eura. Mnogi projekti koji se implementiraju bili su osmišljeni u tom projektu još do 2019. do 2020. – kazao je Flego. 

Koji su novi ciljevi?

– Želim dovršiti posao i neću biti miran dok ne vidim neki bager koji gradi novu cestu ili nove kilometre željezničke pruge. Mislim da smo na korak do toga. Jako je važno tko će biti u novom sazivu parlamenta koji će slagati novi europski proračun. Novi europski proračun od 2028. do 2034. već će se sada početi slagati. Živimo u izazovnim vremenima kad govorimo o miru i sigurnosti, što znači da će jako trebati paziti i voditi računa o tome kako mi unutar Europske unije i Hrvatske surađujemo. Naša lista uvažava nacionalne zajednice, suradnju. Jedan od prioriteta bit će politika proširenja jer je Europa prije svega projekt mira. Želimo uključivati naše istočne susjede u ovih 27 država članica – kaže. 

– Izbori 9. lipnja bit će ključni, bit će izuzetno važan datum. Tih 12 sati definirat će sljedećih pet godina Europe i ne bih volio da se probudimo 110. u nekoj zatvorenoj Europi, Europi koja ide desno, koja je puna straha jer to bi onda značilo da slijedi vrlo neizvjesnih pet godina. Mene motiviraju naše politike otvorenosti, suradnje, razumijevanja, gradnje prijateljskih i partnerskih odnosa - smatra Flego. 

Cijeli intervju pogledajte u videu na našem YouTube kanalu. 

GALERIJA U Zagrebu najmodernija vojna oprema. Pogledajte moćni stroj hrvatske proizvodnje

Valter Flego
1/35

Komentara 5

OL
olujasviholuja
14:22 28.05.2024.

Tako je Flego, ako pobjede ovi za koje si ti (lijevi,) čeka nas propast, ako pobijede konzervatici imamo se nećemu nadati

DO
Domi
15:24 28.05.2024.

Svi ovi ala Flego ili Matić ili Kolakušić znače nulu u EU! Njima je samo do love koje zarađuju mjesečno! Tko njih u EU šljivi?

RE
Realistic
14:40 28.05.2024.

Veca prava transrodnima i homoseksualcima,to ce zasigurno ojacati europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije