Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival ljubavi

Valentinovo posvadilo katolike i pravoslavce na otoku Lezbosu

Valentinovo
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
14.02.2017.
u 07:00

Svećenik pravoslavne crkve protestirao je protiv obilježavanja Dana svetog Valentina, a katolički svećenici poručuju da je sveti Valentin proglašen mučenikom prije raskola Crkve na katoličku i pravoslavnu.

Svećenik pravoslavne crkve u Mitileni, gradu na grčkom otoku Lezbosu, Atanasios Jusmas protestirao je protiv obilježavanja Dana svetog Valentina i prikazivanja njihove crkve na plakatima u povodu Valentinova.

S druge strane, katolički svećenici takav potez pripisuju skupini “ograničenih fundamentalista” i poručuju da je sveti Valentin, propovjednik i svećenik iz Italije iz 3. stoljeća, proglašen mučenikom prije raskola Crkve na katoličku i pravoslavnu.

Proslava Dana svetog Valentina počela je na Lezbosu 2015. godine, kada je na otok vraćena relikvija za koju se pretpostavlja da sadrži moći svetog Valentina.

Relikvija se sada nalazi u katoličkoj Crkvi Uznesenja.

Među događanjima kojima se obilježava dan tog sveca 14. veljače je i natjecanje u pjevanju, pisanju i recitiranju ljubavnih pjesama.

>>Adriana Lima: Čokolada razbuktava strasti pa je jedite za Valentinovo

>>Stiglo je Valentinovo, a vama je muka? Vodič za preživljavanje za sve koji ga ne slave​

Komentara 5

Avatar Parousia
Parousia
08:21 14.02.2017.

Sveti Valent moli za nas

VE
verica2
09:00 14.02.2017.

Valentinovo i sav cirkus u vezi s tim je svetogrđe i za katolike. Nema te svetinje koju kapitalizam neće zloupotrijebiti i obezvrijediti - bitno da se vrti novac. Advent je, na primjer, pokorničko vrijeme (i liturgijsko ruho je ljubičasto) i) i nema nikakve veze s kobasama, fritulama, tamburanjima i svim onim na što je Zagreb tako jako ponosan zadnjih godina.

PR
pravedno21
08:14 14.02.2017.

Još jedan dokaz da je bilo koja vjera (vjerovanje u izmišljene likove) zlo. Gledajući unazad, SVI ratovi su se vodili zbog vjere ili nafte. Razlika je u tome što je nafta korisna!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije