Naslovnica Vijesti Hrvatska

Val prosvjeda trese Hrvatsku od Slavonije do Dalmacije

Premijerka Kosor seljacima: Mnogočega smo se morali odricati i odricat ćemo se, ali proračun nećemo povećavati.
04. ožujka 2010. u 10:13 173 komentara 5 prikaza
seljaci
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Ni četvrtog dana seljačkog prosvjeda rješenje se nazire. Vlada i seljaci ne mogu biti udaljeniji od kompromisa. Dok Vlada nudi kompenzacije, seljaci inzistiraju na kunama.

– Nikakva cesta ne može pronaći 600 milijuna kuna u proračunu – poručila je pobunjenim seljacima koji već peti dan blokiraju ceste na početku sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor te nastavila:

– Oni koji nose kobasice neće osigurati novac za poljoprivredu. Mi tražimo model kompenzacije kroz repromaterijal koji bi nadoknadio iznos poticaja.

Seljaci su na sastanku koordinacije svih prosvjednika u Kutjevu najavili da neće ići na pregovore u Zagreb, a predstavnike Vlade pozvali su u Slavoniju. U slučaju da oni ne dođu, seljaci su spremni blokirati cijelu Hrvatsku uključujući i granične prijelaze. Od premijerke traže da se o njihovom zahtjevu očituje do 11 sari.

Bit će teških odluka

Kosor je najavila kako će se ministar Petar Čobanković sastati s predstavnicima seljačkih udruga te još jednom pokušati postići dogovor. Političarima koji pobunjenim seljacima kupuju gorivo za put traktorima prema Zagrebu poručila je neka prestanu obmanjivati poljoprivrednike jer novca nema.

Govor namijenjen seljacima premijerka je počela riječima: “Ja mislim da seljaci razumiju da mi razumijemo njih. Proračun smo donosili u otežanim uvjetima i mnogočega smo se morali odricati i odricat ćemo se, ali proračun nećemo povećavati”. Dapače, kazala je, “ako rebalansa i bude, sigurno se neće povećavati, već će se rashodi smanjivati”. Naznake izlaska iz krize premijerka očekuje potkraj godine, a u prilog tome, smatra, govore i podaci o rastu industrijske proizvodnje od pet posto. Ipak, pozvala je sindikate i poslodavce da daju svoj doprinos te najavila “još neke teške odluke”.

Šefici Vlade u nadahnutom govoru nije promaknulo istaknuti kako Vlada nije i ne može biti jedini krivac za krizu i gubitak radnih mjesta. Val prosvjeda zahvatio je Hrvatsku uzduž i poprijeko, geografski i po strukama: seljaci u Slavoniji, sportaši u Varaždinu, radnici u Dalmaciji, gdje bi im se o Uskrsu mogli pridružiti i nezadovoljni turistički djelatnici.

Građevinci su se pobunili, a uskoro bi mogli i glasnije jer i šačica koja još ima posla ne dobiva plaće, tekstilci su na izdisaju, otkazuje se u trgovinama. Mogle bi se i javne službe pobuniti, ako ne prije, na ljeto. Naime, pregovori o granskom kolektivnom ugovoru u zdravstvu baš su jučer zapeli jer Vlada nije odgovorila na sindikalni prijedlog o produljenju KU-a do studenog, pa će Sindikat zdravstva idući tjedan krenuti u sudski spor. Indikativno je to što u lipnju istječe i temeljni KU za sve javne službe, a profesori i liječnici neće dobro primiti izgledne apetite države za smanjivanje prava javnim službama. Hoće li se u Hrvatskoj dogoditi Grčka?

– Moglo bi se vrlo lako dogoditi da socijalni nemiri prerastu u političke. Može se dogoditi i sukob međusobno suprotstavljenih grupacija, čuli smo da seljaci kažu kako se nije trebalo toliko dati brodogradilištima. Nema djelatnosti koja nije u problemima, a svaki pojedini slučaj pokazuje da nikad nije doneseno trajno rješenje. Svaki put rješava se posljedica, a nikad uzrok problema – kaže Ana Knežević (SSSH).

Loša politika

Zbog toga će ta središnjica vjerojatno i prije Praznika rada 1. svibnja potaknuti organizaciju masovnog prosvjeda.

– U Hrvatskoj se neće dogoditi Grčka jer je država ondje išla u smjeru nužnog rezanja u javnom sektoru i zato se dogodio bunt. U Hrvatskoj nema političke hrabrosti za nužne rezove, ali nema ni nužne solidarnosti građana – mišljenje je pak Ozrena Matijaševića (HUS).

Na taj način djelujemo u korist vlastite štete pa ćemo, predviđa Matijašević, samo gledati kako nam država zbog nekonzistentne politike doživljava financijski kolaps.

Da je loša gospodarska politika uzrok svih problema tvrdi i Damir Jakuš (URSH), ali to će zemlju, predviđa, gurnuti prema prijevremenim parlamentarnim izborima.

– Prosvjedujući, probleme rješavaju pojedine skupine. Uočljivo je da se problemi rješavaju na ovaj način. Da se barem toliko koliko će se uložiti u brodogradnju uloži u gospodarstvo, sve bi bilo drukčije – misli Jakuš.

Friščić je rekao da će prvi
 na t

Friščić je rekao da će prvi
 na traktor, a gdje je sad!

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije nastavili su prosvjedovati na prometnici Vinkovci – Jarmina.

– Ako ne bude pomaka na bolje, u ponoć ćemo blokirati prometnicu Vinkovci-Osijek kraj Jarmine na pet sati. Naši koraci ovise o Vladi i ministru Čobankoviću – kaže Stjepan Filić, dopredsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza.

– Friščić je rekao da će on prvi na traktor kada bude trebalo. Gdje je sada, nema ga jer mora čuvati svoju fotelju u Vladi. Takvoj stranci mi ne želimo pripadati niti oni imaju pravo zastupati interese seljaka. Sada su nas, kao i za prošlog prosvjeda, prevarili i iznevjerili – kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog Hrvatskoga seljačkog saveza.

Što misli o HSS-u pokazao je Đuro Basarić iz Ilače koji je javno na prosvjedu uništio člansku iskaznicu HSS-a.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • cericzel:

    bjuri47 a seljaci su preglupi da sami pokrenu prosvjed? pa si uvjeren da jedna stranka stoji iza njih, i, možda da i -upravlja njima kao marionetama?? ha ha i ha btw po mom mišljenju, puno je tu bravara i inih ... prikaži još! zanimanja, a ne samo poljoporivrednika, i jednim djelom ne odobravam ovaj prosvjed, no, smatram da ZNA SE stranka ipak mora pomesti pred svojim vratima, a tek se onda obrušiti na sdp.

  • -obrisani-:

    nakon nekoga vremena vasi sdp seljaci ce dobiti odlićja za ućinjeni posao isto kao sto je feral tribune,globus ,nacional i sl zuta stampa dobila priznanja za promicanje demokracije 2000 godine od koalicijske vlasti za sve one izmisljene afere i sl ... prikaži još! cime su ispirali glave i trovali mastu...ma jad i bijeda..odbit ce ti se to u glavu....sve ce jednom doci na naplatu...

  • cericzel:

    Seljaci traže poticaje, molim lijepo, a ne isplatu za proizvedene proizvode!!! Koje poticaje dobiva 300 000 nezaposlenih?? Koje poticaje su dobili ljudi koji su dobili otkaze? O čemu pričamo?????? Sad seljak može i treba biti u povlaštenom položaju? A jadnik ... prikaži još! u gradu neka kopa po kantama za smeće?