Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusi, SAD, Japanci

Val naoružanja: Ulažu u oružje kao da će sutra izbiti globalni rat

podmornica
Press Association/PIXSELL
21.01.2013.
u 12:40

Rusija želi učvrsti poziciju najveće pomorske sile svijeta, Japanci strahuju od ekspanzije Kine i atomskog oružja Sjeverne Koreje...

Ekonomska kriza i nove političke trzavice doveli su do novog vala naoružanja u svijetu. Velike sile naoružavaju se kao da će sutra izbiti novi svjetski rat.

Rusi su porinuli novu nuklearnu podmornicu, koja će biti okosnica flote, te najavljuje velika ulaganja u naoružanje. Nova podmornica “Jurij Dolgoruki” može nositi 16 interkontinentalnih balističkih raketa, a u tijeku je testiranje još jedne takve podmornice, a još su dvije u fazi izrade.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je da će plovilo biti “snažno oružje” koje će garantirati sigurnost zemlje i očuvati “nacionalne i ekonomske interese”. Cilj je, kaže Putin, da Rusija “učvrsti poziciju najveće morske sile svijeta.”

Uvođenje nove podmornice u rusku flotu dio je ambicioznih planova koji predviđaju ulaganja od 657 milijardi dolara u modernizaciju naoružanja do 2020. U idućih sedam godina Rusija planira sagraditi 51 novi ratni brod i 24 podmornice.

Kinezi imaju svoj prvi nosač zrakoplova. Kina je jesenas i službeno potvrdila epitet velesile jer, uz atomsko naoružanje i milijunsku vojsku, ima još jedan neprijeporni simbol moći – nosač zrakoplova. Ratnoj mornarici predan je na službu 300-metarski Liaoning, prvi nosač zrakoplova u povijesti kineske vojske koji je dramatično povećao njezinu moć na moru. Rast vojne moći Kine zabrinjava Japance. Japanci kažu – a što i mi sada ne bismo imali atomsku bombu.

Tokio i Washington otvorili su prošloga tjedna pregovore o budućnosti vojske Japana. Amerikanci i Japanci počeli su nakon 15 godina raditi na reviziji vojne suradnje, ponajprije zbog sporova s Kinom i prijetnji Sjeverne Koreje. Od 2. svjetskog rata prošlo je 68 godina pa Tokio tvrdi da ima pravo na razvijanje svoje vojske, pogotovo u svjetlu sadašnje politike Kine, koja se širi na Tihi ocean.

Podsjetimo, potkraj rujna prošle godine Kina i Japan su gotovo zaratili jer je kulminirao višegodišnji sukob zbog otoka kojega Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoyu. Kina je napravila novu kartu sa spornim otocima u svom vlasništvu i poslala ih u UN, a Japan je odgovorio da će “otočje braniti zajedno sa SAD-om”.

Uz kinesku pomorsku ekspanziju Japanci su osjećaju ugroženima i od Sjeverne Koreje, koja razvija nuklearni program i ispaljuje projektile. Nakon što su potkraj prošle godine uspješno lansirali satelit, Sjeverna Koreja spremna je razviti projektile koji mogu dosegnuti SAD, upozorili su iz Južne Koreje. Pyongyang je prije mjesec dana trijumfalno objelodanio da je uspješno lansirao raketu Unha-3 i u orbitu postavio znanstveni satelit Kwangmyongsong-3. Protiv ovog lansiranja ustale su sve velike sile svijeta – SAD, Europa, Azija, Kina, Rusija, UN...

Iran je trn u oku Amerike i zapadnog svijeta. Uz pomoć satelitskih snimki lani je otkriveno da su u iranskim vojnim objektima u blizini mjesta Parchin kamioni odvozili kontaminirano tlo nakon testiranja nuklearnog oružja. Stručnjaci iz Međunarodne agencije za atomsku energiju tvrdili su da se vojska u Parchinu vjerojatno želi riješiti svih dokaza o testiranju nuklearnog oružja. Smatraju da su Iranci ispitivali eksperimentalni neutronski uređaj kojim se zapravo izaziva nuklearna eksplozija.

Zapadne sile naoružavaju Saudijsku Arabiju da bi stegnule obruč oko Irana. Njemačka vlada odlučila je lani isporučiti 200 tenkova tipa „Leopard“ Saudijskoj Arabiji kako bi se zastrašio Iran te potaknule zemlje u regiji da kupe oružje kako bi bile spremne na iranske prijetnje.

SAD je objavio prodaju oružja Saudijskoj Arabiji za 60 milijardi dolara. Prodat će 84 borbena zrakoplova F-15, 70 helikoptera Apache, 72 helikoptera Black Hawk te široku lepezu raketa, bombi, bacača, radara i druge opreme. Ovom prodajom oružja, kazali su u Pentagonu, šalju snažnu poruku predanosti SAD-a svojim partnerima na Bliskom istoku koji su u “opasnom susjedstvu”. To će, kažu, poboljšati sposobnost odvraćanja i obrane Saudijske Arabije od prijetnji prema njezinim granicama i njezinoj naftnoj infrastrukturi, što je od ključne važnosti za ekonomske interese Amerike.

Proizvođači teškog oružja ne moraju se brinuti za svoju budućnost, a rast naoružanja u svijetu Amerikancima je uvijek donosio velik ekonomski uzlet.

>>Amerikanci kod Novog Zelanda testirali 'tsunami bombe'

>>Naoružajmo škole do zuba - puške i učiteljima i učenicima!

Ključne riječi

Komentara 29

BO
boston
18:43 21.01.2013.

Mene ne brine ni Amerika ni Rusija, brinu me susjed, komsija i jaran....

NO
novahrvatska
12:47 21.01.2013.

"Kao da će sutra izbiti globalni rat"! Pa dobro, ne baš sutra ali vrlo skoro, već za koju godinu! To samo budale ne vide!

Avatar million
million
20:35 21.01.2013.

A tko kaze da nece biti rata ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije