Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremenska prognoza

Vakula za petak najavio moguće minuse, a od vikenda ponovno zatopljenje

Zoran Vakula
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
29.10.2019.
u 20:57

Vakula najavljuje da je "sve veća vjerojatnost da će i prvo desetodnevlje studenoga biti iznimno toplo, ponegdje možda čak i opet rekordno"

Danas je nad sjeverne krajeve Hrvatske stigla promjena vremena s kišom i zahladnjenjem, a slično će sredinom tjedna biti i nad južnim krajevima, gdje će još ponegdje i veći dio srijede biti suho, djelomice sunčano i iznadprosječno toplo, uz jugo, navodi Zoran Vakula u svojoj vremenskoj prognozi za HRT.

- No, bura na sjevernom dijelu Jadrana do petka ujutro bit će često jaka, osobito podno Velebita i olujna, gdjekad vjerojatno i s orkanskim udarima. Slabije će jakosti zapuhati uzduž cijeloga Jadrana, a od subote će je zamijeniti jugo, koje će vjerojatno potrajati i u prvom tjednu studenoga, te biti često umjereno, povremeno vjerojatno i jako - kaže Vakula.

Vakula navodi kako je u ovom tjednu, ponajviše u maglovito jutro u petak, mjestimice na kopnu moguća i "negativna" temperatura, pri tlu i slab mraz. Vakula najavljuje kako će od vikenda temperatura zraka ponovno porasti i da je "sve veća vjerojatnost da će i prvo desetodnevlje studenoga biti iznimno toplo, ponegdje možda čak i opet rekordno".

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

DHMZ u izgledima vremena prognozira kako će u petak biti sunčanije vrijeme i uglavom suho, a ujutro na kopnu mjestimice su mogući mraz i magla. Vjetar će na kopnu većinom biti slab, u četvrtak mjestimice umjeren sjeveroistočni, a u subotu će jačati jugozapadnjak. Na Jadranu će biti umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u petak će vjetar slabjeti i u subotu okrenuti na jugo. Temperatura će biti bez znatnije promjene, na kopnu danju toplije.

Krunoslav Mikec za HRT prognozira kako će u srijedu u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno s povremenom kišom, uz slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, s najvišom temperaturom između 9 i 12 °C, a ujutro od 7 do 9 °C. U središnjoj Hrvatskoj trebalo bi biti malo svježije - ujutro između 4 i 7 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C.

- Uz oblake i kišu temperatura će biti od 10 do 15 °C, u Gorskome kotaru i Lici između 2 i 8 °C. Napomenuti treba da na moru kiše može biti uglavnom u noći i ujutro, a u dijelu Istre može i potpuno izostati. U Dalmaciji je vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak s grmljavinom veća na sjeveru, a manja prema jugu, gdje će biti više sunčana vremena. Zapuhat će bura, koja mjestimice može biti jaka, a uglavnom će prema jugu još biti juga i istočnjaka. More pritom većinom malo valovito. Na krajnjem jugu naše domovine vjerojatnost za oborine bit će najmanja. No, potkraj dana nije isključena mjestimična kiša ili pokoji pljusak na otocima i otvorenom moru. Najviša temperatura od 18 do 20 °C, uz jugo, ponegdje poslijepodne i navečer uz buru - navodi Mikec.

- Do nedjelje je na kopnu kiša moguća još uglavnom mjestimice u gorju, u subotu i u unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se vjerojatnost za kišu povećava diljem kopnenog područja. Sjeveroistočnjak će do petka oslabjeti, a prema kraju tjedna zapuhat će jugozapadnjak, uz koji će nakon nekoliko hladnijih dana temperatura zraka ponovno porasti. No, do subote upozoriti treba na mraz u jutarnjim satima, posebno u petak, kada će mjestimice biti i magle. Na Jadranu će u četvrtak još puhati jaka, ponegdje i olujna bura, koja će u petak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, u subotu pak na jugo, koje će od nedjelje vjerojatno biti i jako. Do vikenda će prevladavati sunčano, ali je ponegdje na jugu Jadrana kiša moguća u četvrtak i petak. A uz porast naoblake i zatopljenje - od subote će kiše biti i drugdje - zaključuje Mikec.

VIDEO Nevrijeme poharalo Medulin:

Ključne riječi

Komentara 3

RP
rpzagreb
21:34 29.10.2019.

A kakvo bi vrijeme bilo da to nije najavio vakula........u zadnje vrijeme valuka se pretvara u meteorološkog klauna, performera, influencera....

DU
Deleted user
21:42 29.10.2019.

Ovo je bombardiranje sa vremenskom prognozom i Vakulom.Pretjerivanje

PR
prajdali100
21:32 29.10.2019.

Klima je stvarno otišla k vragu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije