Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treba biti na oprezu

Vakula otkrio: Ova zima bit će među 20 najtoplijih u povijesti mjerenja. Što možemo očekivati od proljeća?

Zagreb: Meteorolog Zoran Vakula
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
01.03.2022.
u 08:27

Najnovije prognoze temperature zraka za sljedeća četiri tjedna prilično su kontradiktorne u usporedbi s prijašnjim prognozama odstupanja srednje mjesečne temperature u ožujku

Pada snijeg, pada snijeg, komentirali su neki, čak i ushićeno vikali posljednje večeri veljače, kao da je to nešto za zimu neobično. Ni rečenica u HAK-ovu izvješću: "Zbog olujnih udara vjetra za sve skupine vozila zatvorene su...", u ovo doba godine ne bi smjela biti iznenađujuća. Za zimu bi to trebalo biti "normalnije" od onoga što smo imali ove veljače, pa i većine zime. Ali što je uopće u ovom svijetu više normalno?! U mnoge dane veljače imali smo gotovo proljetni ugođaj, a neke trenutačne prognoze "prijete" zimskim uvjetima početkom ožujka, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT

Veljača – većinom topla i po količini oborine normalna

Klimatolozi DHMZ-a jamačno će uskoro – nakon sveobuhvatne analize svih službenih meteoroloških postaja čija se svakodnevna mjerenja i motrenja mogu čuti i vidjeti na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, posebice na nacionalnim i regionalnim postajama Hrvatskog radija i u HRT METEO aplikaciji – zaključiti kako ovogodišnja veljača prema srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka zaslužuje klimatološku ocjenu većinom "topla" – jer je odstupala uglavnom od 2 do 4°C od prosjeka iz razdoblja 1981. – 2010. Prema ukupnoj mjesečnoj količini oborine ocjena će za većinu postaja biti "normalna", ali uz uglavnom manje oborine od višegodišnjih srednjih vrijednosti. Jedno od većih odstupanja vjerojatno će biti u Komiži, gdje bi klimatološka ocjena mogla biti i "suho".

Zima – većinom "topla" i "vrlo topla" te po količini oborine "normalna"

Kao i veljača, i cijela zima će nakon detaljne analize klimatologa DHMZ-a u većini Hrvatske biti među 20 najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, ponegdje i među 10 najtoplijih, kao primjerice u Dubrovniku, Kninu i Zagrebu. Stoga će klimatološka ocjena u kopnenom području biti uglavnom "vrlo topla", a na Jadranu "topla". Također kao veljača – unatoč većinskom manjku – prema ukupnoj sezonskoj količini oborina ocjena za zimu će vjerojatno biti uglavnom "normalna".

Proljeće, ljeto i dalje razmjerno toplo, većinom bez viška oborina

Premda i novije, kao i starije dugoročne prognoze daju povećanu, pa i razmjernu veliku vjerojatnost nastavka niza barem prosječno toplih mjeseci i sezona, uz većinom najviše prosječne količine oborina – valja biti na oprezu jer su promjene moguće, iako malo vjerojatne. No, dovoljno je i kraće razdoblje hladnijih dana i mraza pa da propadne nečiji cjelokupni urod ili dio njega.

Štoviše, najnovije prognoze temperature zraka za sljedeća četiri tjedna prilično su kontradiktorne u usporedbi s prijašnjim prognozama odstupanja srednje mjesečne temperature ožujka. Što će se na kraju dogoditi, teško je prognozirati. Na meteorologiju mislim, iako se može primijeniti na još neke aktualnosti kojima smo suočeni osobito ovih dana, naglašava Vakula.

Video: Djevojka (17) je pala vozački ispit a da nije ni upalila automobil, a razlog je nevjerojatan...

Ključne riječi

Komentara 1

YE
Yeah
09:39 01.03.2022.

Jesu li tome doprinijeli Chemtrailsi, frende Vakula?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije