Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vakula otkrio kakvo nam vrijeme donosi veljača, ali i mjeseci iza

I najnovije prognoze u skladu su s prošlima, prema kojima je vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, da će srednja temperatura zraka ove zime diljem Hrvatske biti barem malo viša od prosječne, a ponegdje i znatnije
02. veljače 2020. u 13:02 15 komentara 44420 prikaza
vrijeme
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dosadašnji dio zime nije se baš 'iskazao' hladnoćom i snijegom, a sudeći prema dugoročnim prognozama - vrlo vjerojatno neće ni njezin nastavak, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula

Globalno zatopljenje STRUČNJACI UPOZORAVAJU Pred nama je godina ekstremnih klimatskih uvjeta!

Siječanj - relativno topao i suh

Nakon po ocjenama klimatologa DHMZ-a većinom "vrlo toplog" prosinca, i srednja siječanjska temperatura zraka diljem Hrvatske bila je barem malo viša od prosječne pa će vrlo vjerojatno dobiti ocjene od "normalno" u sjevernim krajevima Hrvatske do "vrlo toplo" ponegdje na Jadranu i u gorju. Na Zavižanu je, primjerice, topliji siječanj od ovogodišnjega bio samo 4 godine od sredine prošloga stoljeća, od kada postoje mjerenja.

I veljača vjerojatno relativno topla...

I najnovije prognoze u skladu su s prošlima, prema kojima je vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, da će srednja temperatura zraka ove zime diljem Hrvatske biti barem malo viša od prosječne, a ponegdje i znatnije. Uostalom, dosadašnji dio zime je među toplijima u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja na Zavižanu je 4. u nizu najviših. U Rijeci i Splitu čak 3., odmah iza 2013/14 i 2006/07, a u Dubrovniku odmah iza rekordne iz 2013/14. A u prognozama za veljaču postoji samo mala vjerojatnost za dugotrajnije hladnije razdoblje, koje bi pridonijelo negativnom odstupanju od srednje mjesečne temperature zraka.

Proljeće, ljeto - nastavak niza...

Kao i prema dosadašnjim izračunima kompjutorskih modela atmosfere za više mjeseci unaprijed - i u najnovijima postoji relativno velika vjerojatnost da će ne samo srednja sezonska temperatura zraka u našem dijelu Europe biti viša od prosječne, nego i svakog od mjeseci sve do kolovoza.

ekstremno vrijeme OD +47,3 DO -42,8 STUPNJEVA! Rapidne klimatske promjene: Očekujte još više ekstrema

Phil i "ekipa"...

A ako tko ne vjeruje znanstveno utemeljenim dugoročnim prognozama -  uostalom, one su još daleko od savršenstva pa se ponekad događalo ostvarenje i početno malo vjerojatnog događaja, kao primjerice hladnoća prošlogodišnjega svibnja ili veljače 2018. godine - u nedjelju će stići i proročanska šaputanja o dolasku proljeća svjetski poznatog "meteorologa" - svisca Phila iz Punxsutawneyja u Pennsylvaniji. Njegovu će "prognozu" za SAD neki vjerojatno pokušati primijeniti i na druge krajeve svijeta, premda u njima postoje podjednako dobri, možda čak i bolji "vremenoslovci" iz svijeta životinja, ali ne i tako medijski promovirani kao Phil..., piše Vakula.

Video: Tuča u Vukovaru

  

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva