Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi pomno pratimo

Vakula o točnostima vremenskih prognoza: Nekada pouzdana i dva tjedna unaprijed, nekada ni dan unaprijed

Zagreb: Meteorolog Zoran Vakula
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
01.09.2022.
u 13:32

Prognoze oborina manje su pouzdane od prognoza temperature i u kratkoročnim prognozama, a posebice u dugoročnim, objašnjava meteorolog Zoran Vakula.

Vrijeme je definitivno kategorija o kojoj smo svi barem jednom u životu malo popričali s površnim poznanikom ili prolaznikom te jedna od najpopularnijih tema među ljudima. Vrijeme se uvijek komentira, ali i pomno prati. No dogodi se da nas vremenska prognoza iznevjeri, a tada smo spremni u sekundi sasuti drvlje i kamenje na one koji ulaze u naše domove i prezentiraju nam što možemo očekivati. No je li baš sve tako crno-bijelo, je li tako jednostavno pročitati karte, uostalom meteorolozi se godinama školuju, ili je iza svega ipak kompleksnija priča. 

U sklopu opširnije vremenske prognoze za predstojeću jesen, koja je klimatološki već počela, upitali smo meteorologa Zorana Vakulu hoće li biti tzv. babljeg ljeta te koliko unaprijed možemo znati kakvo nas vrijeme očekuje te kakve sve anomalije možemo očekivati?

Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije dugoročne prognoze – i rujan i listopad u većini Hrvatske bit će barem prosječne srednje mjesečne temperature zraka, što znači da bi, sudeći prema temperaturi zraka, moglo biti i babljeg ljeta, ali to nužno ne znači da će zavladati anticiklona i s njom razdoblje suhog vremena.

Prognoze oborina manje su pouzdane od prognoza temperature i u kratkoročnim prognozama, a posebice u dugoročnim, objašnjava.

''Ostvare li se prognoze iznadprosječne topline – povećat će se vjerojatnost i za povremena lokalna nevremena kada na odviše zagrijanu podlogu dođe hladniji i vlažniji zrak. Ništa neobično za naše krajeve. No, detaljnije i pouzdanije prognoze i osobito upozorenja valja pratiti na medijskim platformama DHMZ-a i HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju za pametne mobilne telefone'', Vakulin je savjet.

A kako to u stvarnosti izgleda? ''Što je dan prognoze dalji od trenutka prognoziranja – pouzdanost je manja. Pritom je važno spomenuti i atmosfersku situaciju u određenom dijelu godine.

20.12.2021., Maksimir, Zagreb - Meteorolog Zoran Vakula. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Kod, primjerice, prostrane i jake anticiklone – dugotrajnog stacionarnog polja visokog tlaka zraka u ljetnim mjesecima – prognoza po danima može biti pouzdana i dva tjedna unaprijed, a već tijekom zime podjednako prostrana i jaka anticiklona može prouzročiti i vedre dane, ali i maglovite i oblačne.

Ponekad se ne može pouzdano prognozirati ni dan unaprijed.

Kod ciklona – područja sniženog tlaka zraka, vrtloga vlažna i nestabilna zraka – stanje je još složenije u svim godišnjim dobima pa se u prognozama češće nego inače čuju termini – promjenjivo, nestabilno, moguće, vjerojatno, mjestimice...'', zaključuje Vakula. 

 

Komentara 4

MI
Mislav28
13:54 01.09.2022.

Prodavač magle, pogleda accweather i tako kaže bit će danas sunčano, snježno i kišovito, ako fula jedno će od toga bit to vam meteorolog izmišljeno radno mjesto.

PO
poluprovokator
15:18 01.09.2022.

Alati i modeli postaju sve bolji ali ljudi ne razumiju koliko bi još trebalo ulaznih parametara, live podataka, algoritama i procesorske snage za zavrtit model sa 100% točnosti na bazi "samo" 3 dana. Bitno da raja ima svoje mišljenje ko Orban koji je nedavno smjenio vrh službe jer su pogriješili prognozu.

DU
Deleted user
14:24 01.09.2022.

Nema on pojma!!! Plaće meteorologa navodno se kreću od 8.000,00 kn na više..., ovisno o stažu uvjetima, rad subotom i nedjeljom+honorar za rad sa Hrt-om. Ako želite podatak o vremenu za privatne svrhe, na pr. za građ.radove, morate unaprijed platiti iznos koji vam dostave. A kako prognoziraju, primjer je prosli vikend u Zagrebu, totalni promašaj. Da se bar ispričaju, ma kakvi, ali plaćicu neće zaboraviti podignuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije