Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OCIJENIO I TOČNOST PROGNOZA

Vakula dao veliku analizu ljeta, ali i što bi nas moglo čekati na jesen i zimu

Dubrovnik: Plaža u uvali Lapad prepuna turista
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
06.09.2020.
u 15:25

S ili bez budućih vrućih dana i temperaturnih rekorda, na temelju prve dvije trećine ove godine i trenutačno najvjerojatnijih prognoza za sljedeće mjesece gotovo je sigurno da će i 2020. godina biti još jedna u sada već dugom nizu iznadprosječno toplih, ne samo na globalnom, nego i na lokalnom nivou.

Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je ovo ljeto bilo iznadprosječno toplo. Naravno, nije bilo ekstremno kao većina u ovom desetljeću, no srednja temperatura zraka iz razdoblja od 1. lipnja do 31. kolovoza diljem je Hrvatske bila barem malo viša od prosjeka.

Prema prelinimarnim analizama može se zaključiti kako su temperature većinom bile 'normalne' uzduž Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije te da je uglavnom bilo 'toplo' u sjevernijim krajevima. 

Niže temperature bile su samo 2014. godine, kada je ljeto bilo čak ponegdje u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te na Jadranu i 'vrlo toplo' u odnosu na klimatološko razdoblje od 1961. do 1990. godine, što dovoljno govori o klimatskim promjenama te globalnom zatopljenju.

Ukupna sezonska količina oborine očekivano je bila znatno nejednolikije raspoređena od temperature pa će službene klimatološke ocjene ljeta vjerojatno biti od 'sušno' u primjerice Splitu do 'kišno' u primjerice Zagrebu i Dubrovniku.

I dok se Dubrovčani ne bi smjeli žaliti na čestu kišu prošlih mjeseci, u sjevernijim je krajevima bilo više ljetnih kišnih dana.

Može se zaključiti kako je i ovogodišnje 'klimatološko' ljeto djelomično ispunilo prognoze i očekivanja. Nagovještali su se i vjerojatni povremeni toplinski valovi koji mogu utjecati na zdravlje, ali naravno, bez spominjanja kada će i koliko oni trajati.

Prognoze za jesen i zimu

Najnovije prognoze za sljedeće sezone i mjesece daju povećanu vjerojatnost da će srednja temperatura zraka i klimatološke jeseni pa čak i svakog od mjeseci do kraja godine i početkom sljedeće - biti barem oko prosječne, većinom čak i malo viša. Za očekivati je povremena hladnija razdoblja, ali je mala vjerojatnost da će ona biti tako dugotrajna i izražena da cijeli mjesec u kojima se pojave na kraju bude hladniji od prosječnoga.

Trenutačno je vjerojatnije da ćemo u rujnu u većini Hrvatske imati manjak oborine u odnosu na prosjek, a u siječnju češći i zamjetniji višak, navodi HRT

Nemoguće je već sada prognozirati hoće li ih ove godine biti - trenutačno je vjerojatnije da neće - ali vrući dani, oni s temperaturom zraka 30,0 °C i višom - ne bi smjeli biti iznenađenje ni u listopadu. Inače, u rujnu su zabilježeni u većini Hrvatske, uz iznimku gorskog dijela, a u listopadu ne samo u mnogim mjestima na Jadranu, nego i ponegdje u kontinentalnom području, posebice u unutrašnjosti Dalmacije.

S ili bez budućih vrućih dana i temperaturnih rekorda, na temelju prve dvije trećine ove godine i trenutačno najvjerojatnijih prognoza za sljedeće mjesece gotovo je sigurno da će i 2020. godina biti još jedna u sada već dugom nizu iznadprosječno toplih, ne samo na globalnom, nego i na lokalnom nivou.

Komentara 11

CR
credo
15:33 06.09.2020.

Poštedite nas 😂

DU
Deleted user
21:21 06.09.2020.

Dokle više samopromocija, vakula? Ljeto je bilo prosječno toplo, bez strašnih vrućina. Nagovještavali ste vruće i supersuho ljeto na kontinentu, pa nije bilo. Bilo je kišovitije nego inače. Priznajte bar jednom da su vam prognoze ispod Jadranskog ribara- on nesumnjivo zna više. Ili, kako bi rekla Drvar, nakon još jedne krive prognoze:”Zima nad je opet prevarila, nije poslušala ono što smo najavili.” P.s. Nego, kad će crveni alarm? Nije bilo odavno. Zaželjeli smo se strašnih najava kojima se pune portali i stranice novina?

LE
LeonardoGoldman
23:22 06.09.2020.

Vakula...molim vas, termin ‘globalno zatopljenje’ već je odavno zamijenjen novim. Ne kužim kak to ne pratite, nego ovako ispadate smiješnim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije