Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. Sovilj:

'Direktor tiskare Vjesnik prevario me za 715.000 €'

Kuća Blizno Roman Klancir
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
21.03.2014.
u 10:48

Davorka Klancir nam je preko telefona kratko rekla da će, “ukoliko nastavi s takvim pričama”, tužiti Sovilja.

Zagrebački poduzetnik Vladimir Sovilj tvrdi da ga je Roman Klancir, predsjednik uprave tiskare Vjesnik d.d., skupa sa svojom suprugom Davorkom i prijateljima, prevario za 715 tisuća eura, krivotvorio službenu ispravu, ucjenjivao ga i iznuđivao novac.

– S obitelji Klancir sam se godinama družio. Na adresi Blizno 20, iznad zagrebačke Dubrave, započeli su graditi luksuznu kuću od oko tisuću četvornih metara, a u taj sam projekt i sam bio uvučen 2008., pozajmivši im 100 tisuća eura. Klancirovi su, naime, podigli dva velika kredita u švicarskim francima - jednog u ekvivalentu od 250 tisuća eura u Hypo banci, te još 200 tisuća eura u Volksbank. Kako su zbog rasta švicarskog franka rate postale ogromne – ukupno 24.000 kuna mjesečno – ja sam im počeo plaćati rate za oba kredita – kaže Sovilj.

– Klanciri su ostali bez posla i stalno su molili za nove pozajmice. Uvjerili su me da im je odobren novi kredit od 1,2 milijuna eura u jednoj švicarskoj banci. U prosincu 2010. njihov ukupan dug prema meni dosegao je 700.000 eura, zbog čega sam s vlasnicom objekta, Davorkom Klancir, potpisao ugovor o zajmu i upisao hipoteku na objekt – prisjeća se Sovilj.

– Ispostavilo se da je priča o kreditu izmišljena, kako bi izvukli novac. Krajem 2010. pokrenuli su fiktivnu brakorazvodnu parnicu i u veljači 2011. su se rastali iako su nastavili zajednički život. Uskoro me Roman Klancir počeo ucjenjivati i temeljem brakorazvodne parnice tražiti da mu isplatim njegov udjel u kući, odnosno novih 339 tisuća eura! Prijetio je da će u suprotnome staviti zabilježbu na kuću u Bliznom pa će sve ono što sam uložio propasti – kaže Sovilj.

– Nisam pristao pa Klanciri u dogovoru s bračnim parom Broz smišljaju novi plan, proveden krivotvorenjem službenih isprava. Roman Klancir je u prosincu 2010. potpisao kod javnog bilježnika da je na ime bračne stečevine primio 210.000 eura od svoje supruge, a ostatak od 129.000 eura mu se ona navodno obvezala naknadno isplatiti – priča Sovilj.

Tih 210.000 eura Davorka Klancir je navodno dobila od Josipa i Sandre Broz iz okolice Đurmanca, koji Sovilju prijete da će oni staviti zabilježbu na kuću ako im ne vrati tobože pozajmljeni novac. Sovilj Brozovima nakon toga daje 110.000 eura.

– U lipnju 2012. Davorka Klancir zatražila je dodatnih 300.000 eura u kešu i da preuzmem kredit od 280.000 eura kod Volksbank, a da će mi ona tek onda prepisati kuću i povući tužbe. Pa to bi bilo ukupno 1,3 milijuna eura za kuću koja nije dovršena! Zato sam u srpnju 2012. prijavio USKOK-u šest članova obitelji Klancir i Broz. Početkom 2013. Roman Klancir pozvan je na policiju te je sve priznao. Ipak, kaznena je prijava u svibnju 2013., mjesec dana nakon što je imenovan predsjednikom uprave Vjesnikove tiskare, odbačena. Iznenadilo me to imenovanje, Klancir je bio komercijalist u maloj tvrtki, potom je godinama bio bez posla, a RH mu povjerava veliku tiskaru? Klancir mi se, doduše, hvalio vrlo dobrim odnosima s Borisom Blažekovićem iz HNS-a rekavši da mu je obećao naći posao – prisjeća se Sovilj.

A evo što o svemu kaže Roman Klancir.

– S imenovanom osobom nisam ni u kakvoj pa čak ni u privatnoj parnici. Ta osoba jednostrano iznosi neistinite tvrdnje i kvalifikacije, što je svakako i nastavno utuživo. Pretpostavka je da bilo kakvo asistiranje u takvim postupanjima ne može biti očekivano od bilo koga, a posebice ne od serioznih tiskovina, a svakako ne pozivom na javni interes kao moguću ekskulpaciju. Uvjeren sam da je time predmetno kontaktiranje zaključeno – odgovorio nam je predsjednik uprave Vjesnika d. d.

Davorka Klancir nam je preko telefona kratko rekla da će, “ukoliko nastavi s takvim pričama”, tužiti Sovilja.

>> Žrtve uvjeravala kako joj je majka bolesna pa od njih uzimala novac

Komentara 3

Avatar PlayMate
PlayMate
11:08 21.03.2014.

Tko mene uspije prevariti za 700.000€ kralj je i skidam mu kapu-neću ga čak ni kazneno goniti, a tko me prevari za 700kn najobičniji je klošar.

KA
kafka
12:47 21.03.2014.

Mene je i teoretski nemoguće prevariti za takav iznos. Nikad ga nisam ni posjedovao. :-)

DU
Deleted user
12:56 21.03.2014.

Evo posla za sve institucije pravne države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije