Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Purda

V. Škare-Ožbolt: Za mog mandata Srbija nije progonila Hrvate

'karlovac vesna skare ozbolt na press konferenciji u restoranu trgovacke skole u karlovcu,201009 photo: dominik grguric/VLM'
'dominik grguric'
04.02.2011.
u 19:31

Milan Vuković ponovno: U obrani se ne može počiniti ratni zločin, nego samo zločin u ratu, odnosno prekoračenje nužne obrane

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt otkrila je da u vrijeme njezina ministarskog mandata nitko u Srbiji nije govorio o tome da bi srbijansko pravosuđe potraživalo bilo kojeg hrvatskog državljanina zbog ratnih zločina. Tadašnji ministar Rasim Ljajić rekao je da postoje neki arhivi vojnih sudova, ali da su to odluke bivše države, rekla je Škare-Ožbolt na jučerašnjem okrugom stolu o slučaju Tihomira Purde koji je organizirao predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb.

– Puno je truda uloženo u to da se odnosi Hrvatske i Srbije normaliziraju, a to bi sad moglo biti ugroženo – rekla je bivša ministrica. Ispričala je i kako je hrvatsko pravosuđe imalo 1998. godine oko 4 tisuće imena na popisu osoba koje traži za ratne zločine, što je poslije reducirano na dvije tisuće pa na 1500. Milan Vuković, bivši predsjednik Vrhovnog suda, ponovio je jučer svoju tezu iz 1993. godine o ratnim zločinima.

– U obrambenom ratu ne mogu biti počinjeni ratni zločini, već samo prekoračenje nužne obrane, što nije ratni zločin, nego zločin u ratu – kaže Vuković. Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak otkrio je da se u proteklih nekoliko dana sastao s mnogim dužnosnicima vezanim uz slučaj Purda te imao i uvid u spis, a istaknuo je i da nije točno da vlast nije učinila dovoljno u tom slučaju. Čičak kaže i da se na loš način aktivira slučaj Šeks jer da nema nikakvih novih dokaza. Daniel Srb postavio je nekoliko pitanja, među ostalim, i ima li Srbija veći utjecaj na BiH nego hrvatska politika te je li se hrvatska politika prebrzo i nekritički zbližila s agresorom.

Komentara 59

LI
Lisnjak
14:45 07.02.2011.

lijepo cuti da je srbija za njenog mandata bila pristojna. onda bi valjalo da dobije mandat za ministricu odbrane, a sto bi ispalo puno rentabilnije nego li investirat u naoruzanje za odbranu.

VI
vidimškoj
20:25 04.02.2011.

ma ko će teba dat.U kojoj stranci još nisi bila ?

OB
-obrisani-
23:02 04.02.2011.

Prava politička jet-seterica, nitko i ništa, a po svim TV i novinama. Po čemu je ta više izašto relevantna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije