Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

V. Škare-Ožbolt: Rascijepljena Hrvatska više nije mogla opstati

03.06.2009.
u 19:15

Prvi svjedok obrane Ante Gotovine iz Hrvatske, Vesna Škare Ožbolt, bila je u vrijeme akcije Oluja savjetnica predsjednika Tuđmana i pomoćnica predstojnika ureda te je sudjelovala u mnogim pregovorima hrvatskih vlasti i krajinskih Srba.

Na upit suca Orija svjedokinja je kazala da je RH potpisivanjem Gospodarskog sporazuma u siječnju 1995. pokazala da želi mirno rješenje. - Nažalost, čim je ugovor potpisan, smijenjen je premijer Krajine Borislav Mikelić, a Hrvatska je došla u nemoguću situaciju - rekla je V. Š. Ožbolt. Objasnila je da rascijepljena Hrvatska, bez slavonske žitnice, s izoliranom Dalmacijom i više od 800 tisuća izbjeglica više nije mogla opstati. Stoga je i pokrenuta - Oluja.

Plan Z-4 neprihvatljiv
Svjedokinja je vjerodostojno objasnila sudskom vijeću da su napori hrvatskih vlasti usmjereni na mirnu reintegraciju Srba trajali cijelo vrijeme rata. Govoreći o pregovorima oko plana Z-4, potvrdila je da je taj plan, politički gledano, davao Srbima mogućnost da budu “država u državi”. Kaže da su predsjednik Tuđman i vodstvo države bili šokirani kada su uvidjeli da plan sadrži pravo da Srbi biraju svog predsjednika, premijera, parlament, pravo na vlastitu valutu i zastavu. - To je bilo apsolutno neprihvatljivo, kaže V. Š. Ožbolt. Osobito zato što je bilo predviđeno da pobunjenici imaju 5 godina za demilitarizaciju.

Svejedno, potvrđuje V. Š. Ožbolt, da su Srbi prihvatili plan Z-4, bila bi to početna pozicija za pregovore, a “do Oluje tada vjerojatno ne bi ni došlo”, svjedoči V. Š. Ožbolt. Posvjedočila je kako predsjednik Tuđman nije imao namjere protjerati Srbe jer je znao da RH ne može biti etnički čista država. Da je to želio, onda bi to učinio još u Zapadnoj Slavoniji... ja nikada nisam čula da bi tako govorio, niti vidjela da donosi takve odluke, kaže V. Š. Ožbolt. Potvrdila je da bi, da su Srbi pristali na mirnu reintegraciju, bio primijenjen isti model kao kasnije u istočnoj Slavoniji, a kamo je svjedokinju bio poslao Tuđman sa zadatkom da Srbima jamči ostanak i sigurnost.

Lajali kao psi
Prije svjedočenja V. Š. Ožbolt završilo je svjedočenje Slobodana Lazarevića, bivšeg obavještajca JNA, koji je Luki Mišetiću, Gotovininu branitelju, prethodno ispričao kako su, nakon bijega u Srbiju, 6 do 8 tisuća muškaraca Arkanovci silom vratili u RH, u vojne baze u istočnoj Hrvatskoj “na ponovnu obuku i borbu”. Mišetić je u sudnici pustio dijelove dokumentarca u kojemu su anonimni Srbi objašnjavali kako su bili oteti, izbatinani, opljačkani, a Arkanovci su ih pozatvarali u izbe gdje su “morali lajati kao psi”. Tada se pojavio i Arkan i obratio se izbjeglim krajišnicima - “Hoće li netko da mi puši?”, bio je njegov pozdrav!


'Otvoriti prugu Zagreb-Split preko Knina... Bože sačuvaj'

Prijepis tajno snimanog telefonskog razgovora od 3. kolovoza 1995., između Ilije Prijića (I), pregovarača krajinskih Srba u Ženevi, i M. Martića (M).

M: E, zdravo Ićo, jeste završili?
P: Nismo, još traje, imamo pred sobom jedan teški problem o ishodu ove situacije, on nije povoljan za nas, ja ću vam da ga izložim pa vi...

M: Da, da.
I: Kaže se sljedeće: da na bazi sporazuma, delegacije hrvatske vlade i srpski predstavnik vlasti iz Knina je odlučeno da se obustave sva neprijateljstva, vojna dejstva u 12 sati u petak... Da će naftovod biti otvorren u ponedjeljak, 8.8.95.

M: Ništa, dalje?
I: Sastanak povodom naftovoda održao bi se na Plesu 8.8.

M: Ni to ne dolazi u obzir.
I: Pod dva, sastanak će biti organizovan u petak, 9.8. u Kninu da bi se odredili modaliteti i način otvaranja i kontrolisanja pruge između Zagreba i Splita preko Knina.

M: Bože sačuvaj.
I: Treće, da se ide ka uključivanju političkog pitanja srpske Krajine da će biti razgovori otpočeti na osnovama plana Z-4.

M: Ni to.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije