Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podizanje optužnica

V. Šeks: Srbija se ponaša kao policajac za propalu Jugoslaviju

vladimir šeks, zoran vinković (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
26.09.2011.
u 13:37

U donošenju zakona o ništavnosti optužnica JNA sudjelovat će i sam Vladimir Šeks.

Zakon o ništavnosti pravnih akata bivših pravosudnih organa i vojnih sudova JNA, s pravne strane gledišta, ne može primorati Srbiju da odustane od podizanja optužnica i uloge Haaškog suda koju si je odredila. Može, međutim, biti snažna poluga putem koje bi zemlje bivše Jugoslavije izvršile pritisak da Srbija odustane od tog zakona. Također, i pritisak prema Europskoj uniji jer je to izvan svih europskih pravnih standarda – komentirao je danas u Đakovu Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora i prvooptuženi na fantomskoj optužnici za genocid u Vukovaru, donošenje zakona kojim bi se poništile srbijanske optužnice i zaštitili hrvatski branitelji.

I Šeks sudjeluje u donošenju zakona

Zakon će, rekao je, već ovoga tjedna donijeti Vlada i uputiti ga u saborsku proceduru. U njegovu će donošenju, s obzirom na to da je predsjednik Odbora za Ustav, i sam sudjelovati.

>>Glavaš "počašćen" srbijanskom optužnicom, Šeks je i ne priznaje

– Srbija je sebi uzurpirala pravo da se ponaša kao pravosudni žandar i policajac za propalu Jugoslaviju i to ne možemo prihvatiti. No, treba znati i da je zakon o preuzimanju uloge suda u Haagu Srbija donijela još 2003. godine, no te su odredbe na snagu stupile 1. siječnja 2010., za što nitko u Hrvatskoj nije znao. Naše veleposlanstvo u Beogradu nije pratilo što se događa. Trebalo je izvijestiti Ministarstvo vanjskih poslova te sve u Hrvatskoj – optužio je Šeks veleposlanstvo.

Kako je naglasio, donošenje zakona koji je najavila predsjednica Vlade J. Kosor posredno bi trebalo pomoći i na 12 godina osuđenom branitelju Veljku Mariću jer Srbija ne može suditi hrvatskom državljaninu za ubojstvo drugog hrvatskog državljanina na tlu Hrvatske. Prepisanu optužnicu Vojnog tužiteljstva JNA, ponovio je Šeks, neće primiti u ruke.

"To su za mene zločinački papiri"

– Ivan Vekić odlučio je preuzeti tu optužnicu, ja neću! Kad me 10. kolovoza 1991. Tuđman imenovao potpredsjednikom Vlade, istog je dana vojni tužitelj podigao optužnicu. Ja sam došao u njezin posjed još u rujnu 1991. To su za mene zločinački papiri – kazao je Šeks.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković optužnice je nazvao novom agresijom na Hrvatsku, s čime se potom složio i Šeks. 

– Potpisujem to od riječi do riječi! Ovo je nastavak agresije na Hrvatsku. Ovaj put ne oružani nego pravno-politički pokušaj da se revidira povijest, a nas koji smo bili žrtve i bili na čelu obrane pretvori u krivce. Zamjenom teza da se Srbija prikaže kao žrtva, a RH krivcem.

>>"Srbija je 2005. pokušala trgovati optužnicom protiv V. Šeksa"

Treba voditi računa da je Hrvatska podnijela tužbu za genocid, Srbija protutužbu za genocid i sad ove optužnice trebaju biti potkrepa srbijanske tužbe za genocid – zaključio je Šeks. Na upit novinara znači li idilična suradnja potpredsjednika Sabora V. Šeksa (HDZ) i gradonačelnika Đakova Z. Vinkovića (HDSSB) prelazak bivšeg SDP-ovca Vinkovića u HDZ, obojica su se tek nasmijala.

– Ne znam otkud vam to. Sazrelo je vrijeme za današnje odluke, a ja sam otvoren za suradnju – reagirao je Vinković koji je sa Šeksom dogovorio rješavanje niza pitanja, od otvaranja rodilišta do isplate plaća radnicima Đakovštine.

Komentara 345

OB
-obrisani-
23:13 26.09.2011.

Ne znam sto se Seki tako izbecio i uzvrpoljio ko svinjce na sikisrce, pa Rubinov vinjak je b

SI
Srbija i C.zvezda su mi sve
23:15 26.09.2011.

26.09.2011. u 23:13h acidesw je napisao/la: Ne znam sto se Seki tako izbecio i uzvrpoljio ko svinjce na sikisrce, pa Rubinov vinjak je b .............................. Pa kad je cuo da ce da ga hapse proradio mu cir...

SI
Srbija i C.zvezda su mi sve
23:07 26.09.2011.

Ma Sexi isto ti se vata ne gine ti 20god.Pozarevca, nahebao si...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije