Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svađa na sjednici Odbora za obranu

V. Pusić: RH ne može sudjelovati u misiji u Iraku bez znanja Sabora

pusić
Jurica Galoić/Pixsell
24.02.2010.
u 15:19

Iz MORH-a odgovaraju kako je riječ samo o obuci šest iračkih vojnika te darovanju pasa tragača, a da su o takvu uključivanju u misiju izvijestili Sabor lani.

Članovi Odbora za obranu raspravljali su o prvome tromjesečnom MORH-ovu izvještaju o stanju u Oružanim snagama RH i prihvatili ga uz napomenu da MORH u idućim izvještajima  odgovori na brojne primjedbe koje su se čule. No, naizgled mirnu sjednicu uzburkala je nevina opaska državnog tajnika u MORH-u Pjera Šimunovića kako je Hrvatska Iraku donirala pse tragače i kako smo ponudili obuku njihovim ljudima u Hrvatskoj.

Na to je reagirala Vesna Pusić (HNS) upitavši znači li to da Hrvatska sudjeluje u mirovnoj misiji u Iraku bez znanja i odluke Sabora. Prema njezinim je riječima nedopustivo da sudjelujemo u bilo kojem obliku u mirovnoj misiji, a da Sabor to ne zna jer to je ozbiljna stvar. Šimunović se ispravio kazavši da Hrvatska ne sudjeluje sa svojim snagama na terenu.

- Ponudili smo samo obuku Iračanima u Hrvatskoj te smo donirali pse tragače - rekao je Šimunović.

Iračani od Hrvatske žele kupiti pse tragače

To nije zadovoljilo Vesnu Pusić koja je kazala kako treba definirati znači li sudjelovanje u nekoj mirovnoj misiji samo slanje ljudstva ili i ovakve pomoći.

Iz MORH-a su nam objasnili kako je odluku o obuci šest iračkih vojnika za vodiče pasa tragača lani donio ministar obrane, na temelju hrvatske ponude NATO-u i deklariranih sposobnosti Oružanih snaga RH, a da je nakon završetka tečaja Vlada odlučila donirati pse iračkoj vojsci. O namjeri da se ovako sudjeluje u misiji u Iraku MORH je izvijestio u Izvještaju o stanju u OS za 2008., koje je bilo pred saborskim zastupnicima prije godinu dana.

MORH u tome ne vidi ništa sporno jer nije riječ o slanju vojnika u misiju u Iraku, budući da se pse ne može smatrati vojnicima, nego de facto opremom poput jurišnih pušaka koje je Hrvatska donirala Iraku. Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić rekao nam je kako bi na temelju kvalitetno obavljenog posla Hrvatska mogla ostvariti i neki gospodarski rezultat, jer su Iračani iskazali želju da od Hrvatske kupe obučene pse tragače.

Đakić traži odgovornost generala Lucića

Hadezeovac Josip Đakić zatražio je odgovornost  načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića jer je o incidentu u Afganistanu, kad su vojnici odbili zapovijed, izvijestio članove Odbora bez znanja ministra obrane. A predsjednik Odbora  Boris Šprem upozorio je Šimunovića da nisu dobili izvještaj o provedenoj istrazi na što je dobio odgovor da to moraju zatražiti u pisanom obliku.

Članovi Odbora upozorili su kako je standard zemalja NATO-a u izdvajanju za obranu dva posto BDP-a, a da je Hrvatska sada na 1,34 posto. Napravljena je kategorizacija i popis vojnih objekata i evidentirano je 216 nekretnina. Na to je oštro reagirao  umirovljeni general Petar Stipetić, koji je kazao da se taj popis radi od 1995., a da vojni objekti propadaju te da vojska troši milijune kuna plaćajući komunalije. Zasmetalo mu  je  što u MORH-u radi 448 djelatnih vojnih osoba, a trebalo bi ih biti 120. Dodao je da je u GS-u Oružanih snaga 400 djelatnih vojnih osoba.

Vojni proračun pao na 1,34 posto BDP-a

Enormno je smanjen proračun za Oružane snage, a smeta mu što se ocjenjuje samo tisuću vojnika koji sudjeluju u mirovnim misijama pa se pita što je s ostalih 15 tisuća vojnika te tko njih ocjenjuje. Ante Kotromanović (SDP) naglasio je kako bi bilo dobro da o stanju u vojsci govori netko iz Glavnog stožera. Smeta mu što je proračun za Oružane snage umanjen za milijardu kuna. Ocjenjuje da personalna politika u vojsci nije bila najbolja te da je bivši predsjednik Stipe Mesić morao imati drugačiji pristup tome kako se časnici ne bi dijelili na naše i njihove.

Komentara 25

FI
fiberglas
16:05 24.02.2010.

E! Nediljet´t svete, al´ smo se otrib´li! Otiral´ smo ća une bivše, hmrgh! A ijovo šta je ostalo ito ćeme, jelde,E! E a sad smo pravi.Jes da nas ima za napun´t sjever Poljuda., al smo prava vojska! E asada smoo na kućnom kazanu (nestalo paštašute u logističara) al kažu da je privremeno, e! Eaaa! biće bolje, kažu........

SN
snovakor
16:31 24.02.2010.

Kako god bilo i ko pisao po Forumu, no realno je ono stanje, koje mora biti zadovoljeno nekakvim državnim propisom i normalno međunarodnim. Naime, svaki krivi potez naših institucija van naših državnih granica, može već sutra uzrokovati \"kakvu bombu kod nas doma\" . Zbog toga treba sve dobro razmotriti što i kako izvesti, a ne da same institucije izvode nekakve manevre,..

LE
lauf.er
16:05 24.02.2010.

A jel\' su možda Iračani tražili /osim pasa/ kojeg generala...? Takvih imamo na vagone, možda da uz svakog kupljenog psa poklonimo i dva generala gratis. Bez mogućnosti reklamacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije