Naslovnica Vijesti Hrvatska

V. Pusić nije kandidat, Talijani pišu o K. Grabar-Kitarović

UN će službenim nominacijama smatrati samo one koje su poslane nakon 15. prosinca, kada je upućen poziv za kandidate
08. siječnja 2016. u 08:15 135 komentara 50059 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović i Vesna Pusić, Dalia Grybauskaité i Federica Mogherini
Foto: Patrik Macek/Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a, koju je 2. studenoga poslao premijer Zoran Milanović, UN neće uzeti u obzir! Iz newyorških krugova doznaje se, naime, kako će se službenim nominacijama smatrati kandidature upućene nakon 15. prosinca, kada je državama članicama i upućen službeni poziv. Naša je diplomacija već dobila pravno mišljenje Ureda predsjednika Opće skupštine UN-a i Tajništva UN-a da se sve kandidature istaknute prije 15. prosinca smatraju nevažećima. Neslužbeno, RH je sugerirano da pošalje novu kandidaturu. To otvara zanimljiv problem – može li i je li etički da kandidaturu za Pusić odradi tehnički premijer Milanović ili je razumnije da to ostavi novom mandataru? U međuvremenu strani mediji opet “kandidiraju” i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. 

Dalia Grybauskaitéprva žena predsjednica u povijesti Litve, najavila je svoje odustajanje od kandidature za glavnu tajnicu UN-a, pa je list Corriere della Sera među kandidatkinjama spomenuo i hrvatsku predsjednicu. Litavska predsjednica odustaje jer bi na njezin izbor veto stavila Rusija.

Predsjednici godi pažnja, ali ne razmišlja o kandidaturi

U kolovozu prošle godine New York Times napisao je kako je došlo vrijeme da u staklenoj palači dođe do promjene, odnosno da jedna žena postane glavnom tajnicom UN-a, a kao moguću kandidatkinju spomenuo je Talijanku Federicu Mogherini, povjerenicu za vanjsku politiku EU, ali i Francuskinju Christine Lagarde, šeficu MMF-a. Sada Corriere della Sera spominje da bi „bivše istočnoeuropske države, koje su podupirale kandidaturu D. Grybauskaité, mogle moralnu potporu dati Kolindi Grabar-Kitarović“. 

Hrvatska predsjednica našla se još prošle godine na popisu 30 svjetskih političarki za koje počinje lobiranje, a listu je objavila logistička grupa womansg.org. Našoj je predsjednici ugodna spoznaja da je se spominje, tumači to kao potvrdu da je njezin rad na međunarodnoj sceni bio zapažen. No ne razmišlja o mogućoj kandidaturi za drugu funkciju i odlazak, prioritet joj je dosljedan rad za dobrobit Hrvatske.

>> Započela utrka za novog glavnog tajnika UN-a

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Ona dobiva na svim poljima .... predodređena na uspjeh.

 • mica1111:

  ...fenomenalna žena...smeta samo Zoiju...

 • Avatar navijač
  navijač:

  Vidi se kome je svoj narod i drżava na srcu a ne položaj. Pusićka i Milanović bi se mogli pozvati na pedigre koji imaju, možda zakve trebaju u UN.