Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

V. Pusić: Habuš će odstupiti s liste Kukuriku koalicije

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Zadru Vesna Pusić najavila je da će Goran Habuš odstupiti s izborne liste Kukuriku koalicije
15. studenoga 2011. u 17:44 406 komentara 5 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vesna Pusić u utorak popodne družila se s građanima u Zadru te nakon toga u gradskoj knjižnici održala kratku konferenciju za novinare. Odgovarajući na novinarsko pitanje može li komentirati izjavu premijerke Jadranke Kosor koja je ranije tijekom dana izjavila da je Kukuriku koalicija na slučaju Habuš svima poručila da je nekima sve dopušteno, Pusić je odgovorila kako joj je žao te da će morati razočarati premijerku jer nikome nije sve dopušteno pa ni članovima Kukuriku koalicije.

– Mi smo od DIP-a dobili obavijest da jednog čovjeka s liste možemo zamijeniti i odlučili smo da će Goran Habuš odstupiti o čemu će on večeras u Varaždinu obavijestiti javnost – rekla je Pusić.

Pusić je kasnije i potvrdila da je predsjedništvo HNS-a donijelo odluku da će Habuša na devetom mjestu na listi za treću izbornu jedinicu zamijeniti dogradonačelnica Varaždina Natalija Martinčević.

Iako je, kako doznajemo, šef SDP-a Zoran Milanović odmah u subotu htio Habušu “odrezati” glavu, to se dogodilo s nekoliko dana zakašnjenja jer je u Habuševu obranu stao Radimir Čačić. Šef SDP-a bio je vrlo ljutit jer je, doznajemo, očekivao da Habuš sam ponudi da ga se izbriše s liste za Sabor i odmah odstupi s gradonačelničkog mjesta. Isto tako od šefa HNS-a očekivao je da će problem riješiti sami unutar stranke. Kako se to nije dogodilo, odlučio je s Čačićem riješiti taj problem.

Očito nije išlo glatko jer su tek u ponedjeljak odlučili kazniti Gorana Habuša, no nisu bili sigurni mogu li to učiniti jer su njihove liste već bile predane. Stoga su u ponedjeljak u Državnom izbornom povjerenstvu pokrenuli postupak skidanja Habuša s njihove liste za treću izbornu jedinicu. U DIP-u su odgovorili da je to moguće jer zakon dopušta takve intervencije u roku od 48 sati, a u slučaju lista Kukuriku koalicije taj rok u utorak još nije istekao. Uz odgovor da se Habuša može ukloniti s liste, DIP je strankama Kukuriku koalicije poslao i uputu da je preduvjet pismeno Habuševo očitovanje o skidanju s liste te očitovanje o tome svih stranaka koalicije.

Čini se da je pritisak Zorana Milanovića s jedne i javnosti s druge strane bio prejak da bi ga Čačić otrpio. Međutim, šteta je već nastala jer je Kukuriku koalicija zakasnila i izazvala sablazan brojnih birača. Jednako tako dali su “streljiva” predsjednici HDZ-a što je ona iskoristila i u ponedjeljak ih izrešetala optužbama kako su neodgovorni i da su kukavice.

Habuš: Odstupit ću s liste ali os

Habuš: Odstupit ću s liste ali ostajem gradonačelnik

- Izuzetno mi je teško. Ovo nisu bili laki dani za mene i moju obitelj. Bio je i veliki medijski pritisak. Svjestan sam svoje odgovornosti i snosit ću sve posljedice. Jedna od njih je odluka da odstupim s mjesta na kandidacijskoj listi Kukuriku koalicije za 3. izbornu jedinicu. Takvu odluku donijeli smo nakon konzultacija predsjedništva stranke i središnjeg odbora, ali i u dogovoru s našim koalicijskim partnerima. Koliko nam je poznato takav postupak je moguć sutra do 12 sati, unatoč činjenici da su kandidacijske liste već predane - rekao je Goran Habuš na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj u Varaždinu. I dok je odstupio s mjesta kandidata za ulazak u Sabor, gradonačelničke funkcije ne želi se odreći.

- Nakon što sam pobjedu osigurao sa 70 posto glasova ne mogu odstupiti s mjesta gradonačelnika već mi je zadatak uhvatiti se u koštac s gorućim gradskim pitanjima. Vjerujem da je za grad bolje da odradim mandat do kraja, koji ionako traje svega 18 mjeseci. Neka nakon toga birači na sljedećim izborima odluče o mojoj sudbini - dodao je Habuš.( rp/VLM)

Milanović: Očekivao sam da HNS to rije&s

Milanović: Očekivao sam da HNS to riješi sam

Čelnik Kukuriku koalicije i pretendent na premijersko mjesto Zoran Milanović u središnjem je informativnom dnevniku HRT-a komentirao aferu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša.

HNS-ovu odluku da varaždinskog gradonačelnika maknu sa kandidacijskih lista za Sabor, Milanović pozdravlja.

- Ja nisam Habušev šef i očekivao sam da HNS to riješi sam - rekao je.

- Meni je drago da je HNS tako odlučio. Mi idemo zajedno na izbore, ali ipak smo mi četiri stranke - dodao je Milanović, naglasivši kako se nada da će te četiri stranke formirati novu vladu. Međutim, isto je tako rekao da on slične kompromise neće raditi, te da će imati stroge kriterije.

Danimir Kolman, još jedan HNS-ova

Danimir Kolman, još jedan HNS-ovac koji je pobjegao nakon nesreće

Osim varaždinskog gradonačelnika, još je jedan prometni prekršitelj iz redova HNS-a na listi Kukuriku koalicije. Riječ je o Danimiru Kolmanu, šefu HNS-a za Koprivničko-križevačku županiju, koji je 2008. godine pobjegao nakon što je sletio s ceste usred Koprivnice i zabio se u dvorišnu ogradu u noćnim satima. Policija ga je privela tek ujutro, a on je tvrdio kako nije bio pijan. Kolman je 10. na listi za II. izbornu jedinicu.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • chemica:

  Još da su bili malo brži...Bar nešto.

 • Hrvatsko pravo:

  Hoće li odstupit od volana tu je opasniji?

 • Avatar MK
  MK:

  ...A kaj je sa Cicin-Sajn? ...Ona je pokusala pregaziti policajca u Zagrebu!