Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

V. Ostojić: Zdravstveni turizam logična je tržišna niša

Ministar zdravlja najavio je da se radi na reorganizaciji Hitne medicinske pomoći, a za deset dana održat će se i prezentacija liste čekanja
14. svibnja 2012. u 14:55 3 komentara 20 prikaza
thalassotherapija (1)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Današnje otvaranje radiološkog dijagnostičkog Centra za oslikavanje u kardiologiji (MSCT) i magnetske rezonancije, potpuno obnovljenog odjela djelatnosti reumatologije, fizikalne medicine i rehabilitacije sa 32 postelje i promocija poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija “Zdravstveni turizam” u opatijskoj Thalassotherapiji bilo je dobar razlog da se, uz brojne uzvanike, u Opatiji okupe tri ministra, Rajko Ostojić, ministar zdravlja, Veljko Ostojić, ministar turizma, i Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Pridružio im se i bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina.

Ovo je završetak jednog kapitalnog projekta kao dio šireg projekta razvoja Thalassotherapije, koja je na prijelazu 1997. na 1998. godinu bila u lošoj poslovnoj situaciji, kazao je ravnatelj Emil Bratović, koji je upravo u tom teškom trenutku preuzeo vođenje Thalassotherapije. Napomenuo je da je ovaj projekt, ukupne vrijednosti gotovo 20 milijuna kuna, pratio složen postupak financiranja, kojemu su potporu, uz Ministarstvo zdravlja, dale Primorsko-goranska i Istarska županija te jedinice lokalne samouprave.

Čestitajući ravnatelju Bratoviću na viziji i odabiru dvije znanstvene specijalnosti, kardiologije i reumatologije, ministar zdravlja Ostojić kazao je da se u Opatiju ponajprije došao pokloniti zdravstvenim djelatnicima koji se svakodnevno brinu o zdravlju građana. 

– Prva ergometrija napravljena je u Opatiji, i čemu danas svjedočimo, prvi MSCT u Hrvatskoj je u Opatiji. Zahvaljujući toj metodi, suvremenoj kardiološkoj opremi, velika većina naših građana neće morati ići na invazivne pretrage – kazao je Ostojić dodavši da u politici treba biti vjerodostojan, pa je tako u proceduri Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, radi se na reorganizaciji Hitne medicinske pomoći, za deset dana održat će se i prezentacija liste čekanja, a kao prioritete izdvojio je Opću bolnicu Pula i Sveučilišnu bolnicu u Rijeci.

Tijekom boravka u Opatiji, u okviru promocije poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija “Zdravstveni turizam” čija je cijena 4200 eura, bilo je govora o tome, još uvijek nedovoljno iskorištenom ekonomskom potencijalu, jer, naglasio je ministar zdravlja, nema dijela Hrvatske koji u povijesti nije bio poznat po lječilištima.

Izradio je želju da Hrvatska, koja je vodeća u transplantaciji i darivanju organa, ubuduće bude prepoznata i po zdravstvenom turizmu. Kroz projekt zdravstvenog turizma istaknuo je nužnost suradnje triju ministarstava i izrade zajedničke strategije o zdravstvenom turizmu. Upravo kroz pokretanje ovog studija, kazao je Jovanović, moje se ministarstvo zalaže za promjenu obrazovne paradigme, da se tijekom studiranja uči kroz istraživanje.

– Pitanje zdravlja, zdravstvenog turizma jedna je od logičnih tržišnih niša za ovu regiju. Godišnje 150 tisuća njemačkih državljana odlazi u mirovinu, iduće godine ulazimo u EU, sve su to izazovi koje treba pažljivo analizirati – kazao je ministar Veljko Ostojić ističući potrebu i promjena zakonskih okvira. Strategija hrvatskog turizma, dodao je, trebala bi biti gotova u rujnu.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • -obrisani-:

    Regija..bla bla,bla regija..bla,bla,bla,regija..A ja mislio da ulazimo u EU!

  • luksa:

    Region

  • Drivo:

    Gospodine ministre zdravlja Ostojicu - odlucite se vec jednom. Sad spominjete \"zdravstvo i zdravstveni turizam u trzisnoj nisi\", spominjete \"ekonomske potencijale\", spominjete svasta dijametralno suprotno ranijim izjavama. Tko ce biti nositelj zdravstvenog turizma? Privatni sektor kojeg gusite raznoraznim pravilnicima, centralizacijama ... prikaži još! i smanjivanjima opsega rada ili ono sto vi zovete \"javno zdravstvo\" a ja zdravstvo u drzavnom i drustvenom vlasnistvu? Dakle, hoce li zdravstvo u drzavnim i drustvenim rukama napokon postati kompetitivno i hoce li se osloboditi privatni sektor te, ne manje vazno, kad ce zapoceti stvarne i rigorozne kontrole u hrvatskom zfdravstvu, kontrole koje ce provoditi ministarstvo a ne svakojake komore ili, ne daj Boze, HZZO?