Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobijedio Litavca

V. Jeremić predsjedavajući Opće skupštine Ujedinjenih naroda

\'Serbia\'s Minister of Foreign Affaires Vuk Jeremic answers to journalists\' questions during a news conference at the Cernin\'s Palace in Prague, Czech Republic, on Friday, Nov. 14, 2008. (AP Photo/
Pixsell
08.06.2012.
u 18:17

Jeremićev mandat trajat će od rujna ove do rujna 2013., a pribojavao se da će mu prepreka biti izbor Nikolića za predsjednika Srbije

Vuk Jeremić, kandidat Srbije, izabran je u petak na mjesto predsjedavajućeg 67. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Na glasovanju je dobio 99 glasova, a 85 glasova dobio je veleposlanik Litve pri UN-u Dalijus Čekuolis! Glasovanje je bilo tajno, a Jeremićev mandat trajat će od rujna ove do rujna 2013. godine. Dok se Čekuolis za ovo mjesto kandidirao još prije nekoliko godina, Jeremić je lobiranje počeo nedavno.

Ovih dana Jeremić se žalio da bi njegov izbor mogao doći u pitanje zbog izbora Tome Nikolića za predsjednika Srbije. Moguće je da su ipak druge okolnosti presudile jer Litva se kandidirala i za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, što bi bilo previše za tu zemlju. Litavski kandidat, k tomu, zamjerio se Rusima jer je izjavio da 1945. godine Litva nije oslobođena. U Srbiji se nastavlja i priča o Srebrenici i Vukovaru.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u intervjuu Tanjugu pokušao je objasniti što je htio reći kad je govorio o Vukovaru kao srpskom gradu i o tome da u Srebrenici nije počinjen genocid. Vukovar je, kao i Knin, bio srpski po strukturi stanovništva, kaže Nikolić i ističe da je još prije šest godina rekao da Hrvatsku priznaje u granicama u kojima je članica UN-a. Valja reći da prema popisu stanovništva Nikolić nije u pravu jer u Vukovaru Srbi nisu bili većina uoči napada na taj grad. Srbijanski predsjednik, koji 14. lipnja ide u Bruxelles, ističe primjer Vojvodine s gradovima u kojima je većina građana neke druge nacionalnosti, pa sve lijepo funkcionira.

– Nemam namjeru svojatati bilo čiji teritorij, bilo koji narod – kaže. A zašto je rekao da u Srebrenici nije počinjen genocid? Zato što je, kaže, to tako definirala Narodna skupština, koja je 2010. osudila težak zločin u Srebrenici rezolucijom u kojoj se ne spominje genocid.

Komentara 65

IA
Ian64
18:42 08.06.2012.

Česttam Srbima i Vuku (ko mu da takvo ime...), velika je čast dobiti tu funkciju, samo što ne shvaćate da ste ju dobili kako bi pod predsjedanjem Jeremića UN Skupština priznala Kosovo kao samostalnu i nezavisnu državu. Pazite što vam kažem, prije nego Jeremić završi mandat, proglasit će priznanje Kosova. Ali to će biti lijep čin, i kada bi to napravili onda bi bili lider u regiji.

KO
korisnik2
18:49 08.06.2012.

jos jedan uspjeh vesne pusic.

FE
Festina
18:28 08.06.2012.

Eto rvati, kad god ste vi pricali nesto desilo se suprotno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije