Naslovnica Vijesti Crna kronika

V. Došen oslobođen optužbi da je svjedoka navodio na lažni iskaz

Nevjerodostojne tvrdnje u slučaju odvjetnika Došena obeskrijepile su i mjere tajnog praćenja
20. studenoga 2012. u 14:15 0 komentara 338 prikaza
'02.03.2012., Zagreb - Ekipu iz Medackog Dzepa dovode u Drzavno odvjetnistvo Republike Hrvatske. Odvjetnik Velimir Dosen koji brani Josipa Krmpotica. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'

– Dokazalo se da sam radio samo svoj odvjetnički posao, ništa više od toga, i nakon šest godina trpljenja presuda je satisfakcija. Postupak je naštetio mom zdravlju i profesionalnom ugledu, ali citirat ću generala Gotovinu, idemo dalje, u budućnost – kazao je nakon oslobađajuće presude odvjetnik Velimir Došen, poznat kao branitelj Tomislava Horvatinčića i opunomoćenik Hrvoja Petrača za izdržavanja kazne zatvora.

Odvjetnika je, uz Januza Dervishija i Živka Letića, Državno odvjetništvo teretilo zbog kaznenog djela protiv pravosuđa – sprječavanja dokazivanja. I Dervishi, koji nije došao na objavu presude, i Letić, oslobođeni su optužbi da su u dogovoru, kako bi olakšali obranu Došenova branjenika Roberta Filipovića, u kolovozu 2006. godine svjedoka Igora Broznića, čiji je Porsche na riječkoj rivi propucao Filipović, navodili na davanje lažnog iskaza u istrazi.

Ovaj je postupak bio izdvojen iz optužnice protiv Dervishija i još nekolicine njegovih suradnika zbog iznude i pranja novca, lihvarenja, zloporabe opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja podnesene nakon istrage i višemjesečnog praćenja i nadzora čija je završnica bila spektakularno uhićenje cijele skupine u središtu Rijeke u rujnu 2006. godine. Obrazlažući presudu sutkinja Gordana Denona Kusijanović kazala je da nema pouzdanih dokaza za optužbe i da je u prilog tužiteljstvu bio samo Broznićev iskaz na kojem se, zbog njegove nedosljednosti, proturječnosti i nelogičnosti, ne može temeljiti optužujuća presuda.

– Sudu je neprihvatljivo da bi se svjedok bolje sjećao događaja na raspravi nego kod istražnog suca nakon događaja – kazala je sutkinja navodeći nedosljednosti iz četiri iskaza svjedoka i dodajući, kao detalj više, da su u slučaju odvjetnika Došena iskaz obeskrijepile i tajne mjere praćenja koje su potvrdile da je odvjetnik bio u zgradi suda u vrijeme za koje je svjedok tvrdio da su se susreli.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.