Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarska bolnica

V. Bosanac: Malo je koristi od dokumenata koje je Tadić donio

Vesna Bosanac
Krunoslav Petrić/PIXSELL
10.11.2010.
u 12:40

Na Ovčari je 20. studenoga ubijeno 200 ranjenika i civila, među kojima je bilo i troje djece te dvije žene od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće

Medicinska dokumentacija iz vukovarske ratne bolnice, koju je prilikom posjeta Vukovaru donio srbijanski predsjednik Boris Tadić, vrlo malo može pomoći u rasvjetljavanju događanja u Vukovaru 1991. godine.

Prema riječima ravnateljice Opće bolnice Vukovar Vesne Bosanac, koja je bila i na čelu ratne bolnice, od 25 donesenih protokola svega se četiri odnose na događanja  u bolnici ratnih dana 1991. godine pa se može zaključiti i da je sve to selektirano i dozirano.

– Među njima su tri protokola koja su kopirani dijelovi zapisnika koji su u ratno vrijeme vodili naši zaposlenici. U njima su precizno navedena imena osoba s datumom kada je tko od njih primljen u bolnicu kao i brojem medicinskog protokola u što je uključen i 18. studeni 1991. godine. Bitan je i jedan protokol koji donosi popis  pokopanih osoba u jednoj masovnoj grobnici i koji je izradio Tomislav Hegeduš, koji se također vodi kao nestala osoba - rekla je Vesna Bosanac.

Ostali protokoli donose popis prijeratnih potreba bolnice, popise za plaće, popis umrlih u selima iz okolice Vukovara do 1984. godine kao i jedan protokol koji donosi poštanske punomoći.

– Odmah po dolasku predsjednika znala sam da nije riječ o cjelokupnoj dokumentaciji jer smo mi prije ulaska JNA u vukovarsku bolnicu i nakon pada obrane grada cjelokupnu medicinsku dokumentaciju pripremili i ona ne bi stala u jednu kartonsku kutiju. Ne mogu reći da sam razočarana dobivenom dokumentacijom jer nam je i ovo bitno za rad i istraživanje, ali svakako da ćemo i ustrajati u tome da dođemo do cjelokupne bolničke dokumentacije kako bismo konačno rasvijetlili sudbinu naših poginulih i nestalih – rekla je Bosanac. Napomenula je i da je do sada u više navrata tražila da se dokumentacija vrati u Hrvatsku, ali da je odgovor uvijek bio da se ne zna gdje se nalazi.

– Sada su je odjednom pronašli što znači i da negdje postoji i ostatak koji mi želimo – rekla je Bosanac. O stradanjima u vukovarskoj bolnici tijekom rata govori i podatak da je kroz nju prošlo 3470 ranjenika. Na sam dan pada Vukovara i ulaska JNA u bolnicu u njoj se nalazilo 450 ranjenika, od kojih 170 teških i nepokretnih, i 350 članova bolničkog osoblja. Bilo je tu i na stotine građana i civila koji su u bolnicu došli iščekujući evakuaciju. Tada su 174 ranjenika prebačena na slobodan teritorij u RH, dio ih je otišao na liječenje u Srbiju, a ostalih građana nema.

Na Ovčari je 20. studenoga ubijeno 200 ranjenika i civila, među kojima je bilo i troje djece te dvije žene od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće. Na Ovčaru je odvezeno još 55 osoba, a za njima se i danas traga. Na popisima nestalih i danas se nalazi 310 Vukovaraca.

– Sve su to strašne brojke koji i danas bole. Zato su mi, posebno u ove dane, sramotne riječi Vojislava Stanimirovića od prije neki dan. On je u svojim izjavama povrijedio sve nas, a posebno članove obitelji koje i danas tragaju za svojim najmilijima – zaključila je Bosanac.

Komentara 145

LI
livoguza2
12:57 10.11.2010.

E, moja Vesna! Lako je što je mala korist od dokumenata koje je Tadić donio da nije velika šteta što je uopće nogom kročio na to sveto hrvatsko mjesto. A Kosorica i Josipović bi se veselili i da im jeje uručio paket guzobrisa. Jade!

Avatar Idler 3
Idler 3
12:59 10.11.2010.

Pojednostavljeno....došao se Tadić malo slikat, malo glumit i popravljat image svoje države u svijetu...kak sam i napisal prije neki dan !!! Stanimiroviću je samo \"izletjelo\" nešto što čuva potisnuto u sebi !!!

OB
-obrisani-
16:22 10.11.2010.

?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije